Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba va fi primit marţi la sediul NATO din Bruxelles pentru discuţii pe tema tensiunilor provocate de deplasările trupelor ruse la graniţa cu regiunile separatiste din estul Ucrainei, unde, potrivit Kievului, încă doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în confruntări armate, relatează luni AFP.
Şeful diplomaţiei ucrainene va avea o discuţie cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi apoi va participa la o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, a precizat Alianţa, scrie Agerpres.ro.
Secretarul american de stat Antony Blinken este de asemenea aşteptat la Bruxelles de marţi până joi ''pentru consultări cu aliaţii NATO şi responsabili europeni'', a declarat luni purtătorul său de cuvânt Ned Price.
Cu acest prilej, Blinken ''va reafirma angajamentul SUA faţă de Alianţă ca parteneriat esenţial pentru atingerea obiectivelor noastre comune'', a adăugat purtătorul de cuvânt.
Jens Stoltenberg îl va primi miercuri de asemenea pe secretarul american al apărării Lloyd Austin şi situaţia din Ucraina va fi unul dintre numeroasele subiecte pe care le vor aborda.
Antony Blinken a avertizat duminică Moscova că în urma oricărei agresiuni în Ucraina ''vor exista consecinţe''. El a mai menţionat că SUA au discutat cu Franţa şi Germania despre situaţia de la frontiera ruso-ucraineană, unde ''sunt masate mai multe trupe ca oricând după 2014''.
În acest timp, Kievul a anunţat luni că doi soldaţi ucraineni au fost ucişi de sâmbătă până luni în luptele cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi a acuzat din nou Moscova că a masat circa 41.000 de soldaţi la graniţă, iar în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, încă aproximativ 9.000 de soldaţi ruşi s-au alăturat celor circa 33.000 deja prezenţi.
Potrivit Kievului, separatiştii proruşi au la rândul lor circa 28.000 de combatanţi şi mai beneficiază de sprijinul a circa 2.000 de consilieri şi instructori militari ruşi.
Dar Rusia acuză la rândul ei Ucraina că pregăteşte o ofensivă militară împotriva separatiştilor. Moscova avertizează Kievul că în acest caz ar putea interveni în sprijinul populaţiei ruse din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii ucrainene controlate de separatiştii proruşi.
În replică, Ucraina neagă că ar intenţiona să lanseze un atac şi acuză Moscova de dezinformare şi de căutarea unui pretext pentru a o ataca.
Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Iulia Mendel, a declarat luni că acesta i-a cerut pe 26 martie omologului său rus Vladimir Putin o discuţie telefonică, dar încă nu a primit răspuns. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat că nu a ''văzut în ultimele zile nicio cerere'' a Kievului în acest sens.