Lista de intretinere si fondurile (reparatii si cel special) reprezinta mijlocul prin care are loc „sifonarea” unor sume de bani in cadrul asociatiilor de proprietari.
Realitatea in care traim a nascut astfel de comportamente, atata timp cat proprietarii sunt dezinteresati de ceea ce se intampla in cadrul blocului, de modul in care are loc gestionarea sumelor si mai ales de modul in care au loc investitiile si reparatiile, spune avocatul Gelu Puscas.
Sumele de bani sunt gestionate in cele mai multe situatii de catre o singura persoana, administratorul, iar decizia, din nou, in majoritatea situatiilor, apartine tot unei singure persoane fie presedinte fie administrator. Ambele situatii sunt periculoase, deoarece o singura persoana decide cum anume si mai ales cat se cheltuieste si in ce scop, fara a exista un proces decizional, fara a exista o consultare, rezultatul fiind aparitia unor sume in lista de plata.
Pe acest fond al dezinteresului proprietarilor s-au desprins mai multe modalitati de „prostire” a proprietarilor: Incarcarea listei de plata, Reparatiile si interventiile care nu se vad, Inexistentul fond special etc.
Administratorul introduce in repartizarea sumelor ce compun cota de intretinere sume care NU au o justificare in facturile emise pe numele asociatiei, scrie avocatul Puscas. In conditiile in care cenzorul este doar de forma si semneaza fara sa realizeze un real proces de control, administratorul are drum liber spre o astfel de forma de incasare a unor sume de bani, peste ceea ce reprezinta contravaloare facturi, lucrari, servicii etc.
Prin aceasta modalitate, asociatia va inregistra un plus a unor sume de bani, plus care ajunge sub diverse forme in buzunarul celor care apeleaza la astfel de practici, potrivit adevarul.ro. Nota: administratorii care doresc sa evite astfel de suspiciuni si cei care au inteles ca transparenta si informarea proprietarilor reprezinta o prioritate, s-au adaptat vremurilor si ori afiseaza luna de luna facturile emise de prestatori si furnizori, fie acorda acces pentru consultarea si vizualizarea acestora pe platforme dedicate.
Fiecare proprietar vede in lista de intretinere un consum de apa la apartamentul sau si este „extraordinar” de fericit ca exact cat a raportat apare in lista, fara sa-l mai intereseze: care este pretul pentru fiecare metru cub platit care este diferenta in metrii cubi la nivel de bloc si valoare aferenta cum a fost repartizata diferenta (pierderea) care este cantitatea facturata de furnizor si daca aceasta cantitate SE REGASESTE in lista de plata.
Exemplele din piata au aratat ca luna de luna au fost introduse in unele asociatii de proprietari, la recuperat in liste, cantitati mai mari decat cele facturate, fapt care a generat un plus in gestiunea asociatiei, plus care ajunge sub diverse forme in buzunarul celor care apeleaza la astfel de practici.