luni, 2 octombrie, 2023

Nicolae Iorga, un copil minune

Distribuie:

Publicat:

Nicolae Iorga (nascut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botosani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman. Este cunoscut in lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor si filozof al istoriei. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, a urmat Liceul National din Iasi in 1888. A absolvit Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma “magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

A fost cofondator al partidului Partidul Nationalist-Democrat in 1910, membru al Parlamentului, presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului, ministru, si, pentru o scurta perioada, prim-ministru. Copil minune, polimat si poliglot, cu o activitate stiintifica prolifica, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole si studii si 4963 recenzii, aceasta culminand cu Istoria Romaniei, in zece volume. A predat la Universitatea din Bucuresti, la cea din Paris si la alte institutii de invatamant academice si a fondat Congresul International de Studii Bizantine si Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orasul Valenii de Munte intr-un centru academic si cultural.

In paralel cu contributiile sale stiintifice, Nicolae Iorga a fost un activist de centru-dreapta, ale carui orientari politice au inclus elemente ale conservatorismului, nationalismului si agrarianismului. Desi in ultima parte a liceului a intrat sub influenta marxismului, Nicolae Iorga a depasit acest episod in timpul universitatii, avand sa adere pentru scurt timp la grupul literar conservator Junimea. Nicolae Iorga a fost o figura centrala a Samanatorului, revista populista si a fondat reviste conservatoare ca Neamul Romanesc, Drum Drept, Cuget Clar si Floarea Darurilor. A militat in cadrul Ligii pentru Unitatea Culturala a tuturor Romanilor.

A fost o figura proeminenta in tabara pro-Antanta in timpul Primului Razboi Mondial, datorita sustinerii cauzei romanilor din Austro-Ungaria si a avut un rol politic important in Romania Mare in perioada interbelica. A initiat campanii pentru a apara cultura Romaniei. A starnit controverse datorita retoricii antisemite. A fost adversar al Partidului National Liberal si al Partidul National Roman.

S-a opus gruparii fasciste Garda de Fier si, dupa o perioada de cumpanire, s-a hotarat sa il sustina pe rivalul acesteia, Regele Carol al II-lea, intrand dupa dizolvarea tuturor celoralte partide in partidul unic, de sorginte corporatista si autoritarista, Frontul Renasterii Nationale. Pentru ca fusese implicat intr-o disputa personala cu liderul Garzii Corneliu Zelea Codreanu, contribuind astfel fara voie la uciderea sa, Iorga si-a atras antipatia legionarilor. A ramas o voce independenta a opozitiei dupa ce Garda a instaurat Statul National-Legionar, fiind in cele din urma asasinat de un comandou legionar. Dupa aflarea vestii asasinarii lui Iorga, 47 de universitati si academii din intreaga lume au arborat drapelul in berna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img