vineri, 29 martie, 2024

Înlocuirea ușii de la intrare: 6 etape de urmat

Distribuie:

Publicat:

Ușa de la intrare este importantă atât din punct de vedere al aspectului, cât și al securității și funcționalității. Spre deosebire de ușile de interior, care pot fi realizate din materiale mai puțin rezistente, cele exterioare trebuie să fie robuste, pentru a face față intemperiilor și eventualelor încercări de efracție. De obicei, se folosesc materiale ca metalul, PVC-ul sau lemnul tratat. La fel de important este ca ușa să fie montată corect. În caz contrar, vântul, umezeala, praful sau insectele pot pătrunde în locuință. Montarea defectuoasă poate afecta și funcționarea ușii, lucru care poate provoca deteriorarea rapidă a acesteia. De aceea, trebuie să cunoști etapele de înlocuire a ușii exterioare și să le urmezi corect.

Măsurarea ușii de înlocuit și cumpărarea celei noi

Înainte de a demonta vechea ușă, măsoară cu atenție tocul și celelalte elemente care intră în componența sa, pentru a o înlocui cu una de mărime potrivită. Pentru a măsura corect pe lățime, folosește ruleta atât în partea superioară a ușii, cât și în cea inferioară. Pentru aflarea înălțimii, trebuie să măsori în ambele părți laterale. Nu uita de dimensiunile tocului. Achiziționează apoi noua ușă, ținând cont de măsurători. Dacă nu ai bani în momentul respectiv, accesează un credit urgent prin Viaconto.ro. Nu vrei să stai cu ușa de la intrare stricată, blocată sau deteriorată.

Pregătirea uneltelor și demontarea ușii vechi

Nu poți înlocui o ușă dacă nu ai uneltele necesare. Asigură-te că ai:

ruletă;

levier;

pene de lemn;

ciocan rotopercutor;

burghie;

nivelă;

ciocan de cauciuc;

șurubelniță/cheie pentru balamale;

pistol cu spumă poliuretanică. 

Demontează ușa, tocul și izolația veche. S-ar putea să trebuiască să mai spargi din perete, dacă noua ușă nu se potrivește perfect. Nivelează bine peretele acolo unde urmează să montezi tocul. Bineînțeles, trebuie să știi că demontarea și montarea unei uși nu este ușoară. Factorul uman are o importanță mare în calitatea și durata montajului. Dacă nu ai abilități tehnice sau o experiență minimă, este mai bine să ceri ajutorul unor profesioniști. 

Fixarea noii uși în poziție corectă

Înainte să te apuci de treabă, reține că ușa nu se scoate din balamale pe durata montării. Așează tocul cu tot cu ușă în spațiul destinat instalării și fixează-l cu pene de lemn. Folosind nivela, ajustează latura tocului pe care sunt prinse balamalele, astfel încât ușa să se așeze drept. 

Perforarea peretelui

După ce ai așezat tocul în poziție, trebuie să-l fixezi în dibluri. Dacă găurile din perete realizate pentru vechea ușă se potrivesc cu cea nouă, ai noroc. În caz contrar, trebuie să dai 3 găuri în perete, care să corespundă celor de pe toc. Se recomandă dibluri metalice ancoră, groase de 10 mm și lungi de cel puțin 20 cm, și șaibe plate. Dacă diblurile oferite la pachet cu ușa sunt prea mici, cumpără unele de dimensiunile de mai sus, ca să ai garanția durabilității. 

Fixarea în dibluri

După ce ai perforat peretele, introdu diblurile cu șaibă plată și pregătește 3 pene de lemn pentru fiecare gaură. Acestea au rolul de a păstra distanța corectă între perete și toc în timpul strângerii diblurilor metalice. Odată fixat tocul pe partea cu balamalele, urmează partea opusă, care se ajustează în funcție de poziția ușii. 

Verificarea și reglarea ușii

Verifică reglajul închizând și deschizând ușa încet. Ușa trebuie să atingă tocul simultan și jos, și sus, și la mijloc. Dacă este nevoie de mici ajustări, folosește ciocanul de cauciuc, cu care bați ușor în pene sau în toc. Înlătură penele și izolează. Folosește apoi o șurubelniță sau cheie, în funcție de tipul balamalelor, și reglează-le și pe acestea. 

Înlocuirea ușii de la intrare necesită 6 etape. Asigură-te că le urmezi în ordine, pentru ca montarea să reușească. 

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/modern-door-handle_1241877.htm#query=door&position=4&from_view=search

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img