Suprafaţa cultivată cu lavandă a României a crescut de aproape 13 ori în ultimii cinci ani, de la 30 de hectare în 2013 la circa 380 de hectare anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).
„Suprafeţele au crescut pentru că s-a făcut reclamă că se câştigă bine din lavandă. Poţi să câştigi, dar foarte greu. Se poate scoate un profit de 20.000 de euro la hectar dacă munceşti 24 din 24 şi dacă vinzi produse cu valoarea adăugată mare. Nu o să ajungi niciodată la 20.000 de euro dacă vinzi buchetul de lavandă cu 1 leu, ca pe pătrunjel. Multe plantaţii s-au desfiinţat după 2-3 ani pentru că nu toată lumea ştie să se ocupe de marketing, de vânzare“, a spus Gabriela Culda, administratorul Lavanda de Cluj, care operează sub entitatea fiscală PFA Culda Gabriela.
Românii au început să cultive mai intensiv lavandă şi sub îndemnul comercianţilor de material săditor, care anunţau profituri de 8.000 de euro la hectar, potrivit lui Vlad Anastasiu, care cultivă lavandă pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi în Conţeşti, Dâmboviţa.
El comercializează lavandă sub formă de buchete şi aranjamente florale, săculeţe cu lavandă uscată şi decoraţiuni interioare cu motive din lavandă, sub brandul Buticul cu Lavandă, deţinut de compania Lucette Trade.
sursa: zf.ro