Termenul „chist sebaceu” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce este de fapt un chist epidermoid. Termenii sunt folosiți interschimbabil, dar există totuși o diferență, conform Cleveland Clinic.
Este ușor să intri în panică atunci când observi un nodul pe piele. S-ar putea să te întrebi dacă este vorba despre melanom sau alt tip de cancer de piele.
Însă chisturile de acest tip – umflături care se dezvoltă lent sub pielea de pe urechi, scalp, față, trunchi, spate sau zona inghinală – sunt de obicei inofensive. Și deși pot fi iritante (sau inestetice), nu sunt canceroase.
Iată ce trebuie să știi – și să faci – dacă ai un chist epidermoid!
Ce este un chist epidermoid
Primul lucru bine de știut este că termenul „chist sebaceu” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce este de fapt un chist epidermoid. De fapt, chisturile sebacee sunt cauzate de glandele care secretă materia uleioasă (sebum) care ajută la lubrifierea pielii și a părului, conform Clinicii Mayo, scrie doc.ro.
Nu sunt la fel de frecvente ca chisturile epidermoide, care apar atunci când celulele pielii se acumulează sub pielea în loc să iasă la suprafața ei. Vom trata în acest articol în principal chisturile epidermoide.