Acest editorial este despre cea mai mare hotie din intreaga istorie a Romaniei. Si totodata despre cel mai grav atentat la siguranta nationala. Totul se pune la cale si se savarseste sub ochii nostri. Si, fireste, sub ochii autoritatilor politice, administrative, judiridice si morale din aceasta societate. Jaful este estimat la 1500 de miliarde de euro.
Cine a urmarit cu atentie discursul lui Liviu Dragnea, rostit la Congresul Extraordinar al PSD, a retinut ca un pasaj a fost consacrat ideii de suveranitate nationala. Presedintele PSD s-a referit la acest capitol, intre altele, si la resursele Romaniei, afirmand ca, indiferent cine le exploateaza, aceasta operatiune trebuie sa fie in beneficiul cetatenilor romani. Sa vedem cat de mare este prapastia care se casca intre acest enunt si realitate.
De ce afirm ca se preconizeaza si inca in mare viteza crearea unui prejudiciu de 1500 de miliarde de euro? Am facut un calcul simplu. Si am lucrat cu materialul clientului. Dupa ce s-au facut toate prospectiunile necesare, intr-un singur perimetru din platoul continental al Marii Negre, denumit Neptun Deep, s-a constatat ca acolo exista o bogatie colosala. Circa 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. La pretul actual al pietei, valoarea este de aproximativ 1500 de miliarde de euro. Pentru cine a avut urechi sa auda, in ultimii ani s-a vorbit din ce in ce mai insistent, in special de catre partenerii nostri euroatlantici, despre o viitoare independenta energetica a Romaniei. Aluzia era clara. Exploatand uriasele zacaminte de petrol si gaze existente pe platforma continentala a Marii Negre, dintre care Neptun Deep reprezinta doar un perimetru, Romania nu numai ca isi poate asigura independenta deplina in plan energetic, dar, devenind un exportator semnificativ, va dispune de fondurile necesare pentru a se moderniza rapid in toate panurile.
Dar ce ne-a dat Dumnezeu, ne scapa printre degete. Intr-o maniera de-a dreptul tulburatoare. Acest perimetru, repet, doar unul dintre multele perimetre exploatabile, este pus la dispozitia a trei concerne, care urmeaza sa extraga miliardele de metri cubi de gaze naturale. ExxonMobil din Statele Unite, OMV din Austria si LukOil, apartinand Federatiei Ruse. Este la mintea cocosului ca, pentru a ne alege cu ceva din aceasta uriasa bogatie, este indispensabil sa primim o cota parte substantiala din cantitatile extrase, precum si redevente la un nivel rezonabil, practicat in intreaga lume civilizata. Pentru a reveni doar la un singur exemplu cat se poate de elocvent, voi face precizarea ca Olanda beneficiaza, pe langa redevente substantiale, de la ExxonMobil, care-i exploateaza zacamintele de gaze din platforma continentala, si de o cota de 40% din totalul gazelor extrase. Evident, gratuit. Chiar si in aceste conditi, ExxonMobil realizeaza la randul sau castguri considerabile.
Romania este insa o tara numai buna de jumulit. In consecinta, intr-o maniera cu totul si cu totul netransparenta, Guvernul Tudose a initiat un proiect de act normativ care, daca va fi adoptat, ne aduce in situatia de a renunta la tot. Vom primi doar redevente simbolice – probabil nici pe acestea, intrucat, conform legii, le vom pierde sub forma unui credit fiscal –
si nu vom beneficia nici macar de un metru cub de gaze din totalul celor 84 de miliarde. Ei bine, aceasta lege LINK a fost adoptata de catre Senat. Iar acum se afla la Camera Deputatilor, unde se va lua decizia finala.
Legile care sunt adoptate in Parlament sunt inainte discutate in grupurile parlamentare. Evident, atunci cand este vorba de un act normativ extrem de important, in prealabil este adoptata si o decizie politica la nivelul majoritatii parlamentare. Daca analizam rand pe rand pasii care s-au facut pana in acest moment, vom descoperi cu usurinta ca uriasa frauda care se pune la cale si care constituie realmente un atentat grav la siguranta nationala, a fost indelung premeditata. Mai intai, la nivel guvernamental. Pentru ca Guvernul Tudose sa fi adoptat acest proiect de lege, a fost in prealabil necesar avizul de specialitate al unor ministere. Pretutindeni, in vederea indeplinirii acestui obiectiv, s-au facut uriase presiuni. Este rational sa ne gandim ca ar fi exclus ca niciun specialist de la nivel guvernamental sa nu fi facut obiectii inca de la bun inceput.
Cum, necum, proiectul a ajuns in Parlament. El a fost discutat in coalitia majoritara. S-a luat o decizie politica in sensul adoptarii. Apoi a trecut in viteza prin comisiile parlamenare de specialitate. Unde, din nou, proiectul a fost adoptat fara ca vreun reprezentant al majoritatii ori al opozitiei sa protesteze in vreun fel. Apoi, grupul parlamentar al majoritatii a luat decizia sa-l adopte in plenul Senatului. Ceea ce s-a si intamplat. In mare viteza. Din nou, nimeni nu a protestat.
Iar acum, actul normativ se afla la Camera Deputatilor. Unde, din nou, trece pe la comisii, pentru a fi definitiv adoptat in plen. Dupa care se va duce la presedintele Klaus Iohannis, care va emite fara sa clipeasca avizul de promulgare.
Atrag atentia clasei politice si societatii civile ca aceasta lege va fi valabila si in cazul altor perimetre exploatabile. Ca, practic, ne oferim altora intreaga noastra bogatie in numele generatiei prezente si a generatiilor viitoare, fara a primi nimic in schimb.
Din aceasta perspectiva, Liviu Dragnea, prin fraza rostita la Congresul Extraordinar PSD, a incercat sa se spele pe maini ca Pilat din Pont. A jucat rolul nevinovatului, al omului politic sincer preocupat de independenta si bunastarea natiunii, in timp ce, in realitate, cedase in prealabil insistentelor ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, si reprezentantilor OMV, care, vezi Doamne, faceau lobby in favoarea ExxonMobil si a beneficiilor Vienei. Dar cum in Romania activitatea de lobby nu este legiferata, asemenea demersuri capata incadrarea infractiunii de trafic de influenta. Mai ramane sa ne intrebam desigur ce primeste Liviu Dragnea in schimb, pentru exercitiul de circ extrem de periculos si mega costisitor, pe care l-a executat sub ochii intregii natiuni.