vineri, 29 martie, 2024

O noua LEGE pentru depasirea vitezei legale! Decizia este data de judecatori

Distribuie:

Publicat:

Politistul poate incheia procesul-verbal pentru depasirea vitezei legale pe baza informatiilor comunicate prin radio de catre operatorul radar, chiar daca cei doi se afla in locuri diferite si doar unul dintre ei este cel care constata in mod efectiv contraventia, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), scrie portalul specializat AvocatNet.

Interpretarea data de Curte a devenit de astazi general obligatorie si, practic, prin aceasta decizie se lamureste una dintre problemele vehement contestate de soferi, spun cei de la AvocatNet.

Politistul rutier poate incheia procesul-verbal de contraventie pentru depasirea vitezei legale doar pe baza informatiilor transmise prin radio de catre operatorul radarului, chiar daca nu el este, de fapt, agentul constatator, potrivit unei decizii pronuntate recent de ICCJ in cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Decizia nr. 4/2017 a fost publicata astazi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 168 din 8 martie 2017 si a devenit obligatorie.

Solutia de interpretare oferita in acest caz de Inalta Curte vizeaza o chestiune pe care majoritatea soferilor din Romania o cunosc, daca nu au fost deja pusi in aceasta situatie cel putin o data. Operatorul radarului, care-l surprinde pe sofer depasind limita legala de viteza, transmite prin radio unui coleg informatiile relevante pentru ca acesta din urma (chiar daca nu este el insusi cel care a constatat contraventia) sa-l opreasca in trafic pe sofer si sa-l amendeze.

“(…) politistul rutier poate incheia procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei pe baza informatiilor comunicate prin radio de catre operatorul radar, aflat in alt loc decat acela in care se afla politistul rutier”, stabileste ICCJ in decizia sa.

Judecatorii au considerat ca ar fi destul de greu ca una si aceeasi persoana (agentul) sa constate fapta si sa-l si opreasca pe conducator in trafic pentru a-i intocmi procesul-verbal si pentru a-i aplica sanctiunea. Cel mai bun exemplu in acest caz este agentul care constata ca un conducator a incalcat limita de viteza pe autostrada si caruia i-ar fi destul de greu sa-l prinda din urma pe sofer pentru a-l putea sanctiona, dar mai ales ar fi foarte periculos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img