Lovitura in plin pentru toti proprietarii romani! Cei ce nu doresc sa se racordeaza la acest serviciu public ar putea primi amenzi usturatoare, conform unui proiect legislativ. Potrivit unui proiect legislativ ce va fi dezbatut in urmatoarele saptamani la Parlement, proprietarii care nu vor sa se racordeze la serviciul public de canalizare vor fi nevoiti sa faca dovada ca nu polueaza solul si panza freatica, altfel vor risca amenzi de la 2.000 la 4.000 lei.
Initiatorii actului normativ sustin ca operatorii regionali din tara care si-au asumat sa extinda si sa reabiliteze sistemele de canalizare deruleaza investitii pentru a se conforma obiectivelor asumate de tara noastra in privinta apelor uzate. Astfel, pentru a indeplini cerintele tratatelor internationale, Romania trebuie sa se asigure ca apele urbane reziduale sunt colectate in sisteme echipate corespunzator tratarii si epurarii. In unele zone au aparut probleme din cauza persoanelor fizice care nu vor sa fie racordate la sistemul de canalizare pentru ca nu renunta la fosele septice, deci nici nu respecta normele de colectare a apelor reziduale.
"Chiar daca in momentul emiterii autorizatiei de construire se stipuleaza obligativitatea racordarii la retele in termen de 6 luni de la finalizarea constructiei si chiar daca regulamentul serviciului operatorilor prevede obligatia racordarii, aceste prevederi nu sunt suficiente si nu rezolva problema utilizatorilor care refuza racordarea", argumenteaza parlamentarii initiatori ai proiectului legislativ, in expunerea de motive.
Dupa art. 29 se introduce un nou articol, art. 29¹, cu urmatorul cuprins:
"Art. 29¹ – La solicitarea reprezentantului unitatii administrativ-teritoriale, persoanele fizice care nu se racordeaza la serviciul public de canalizare existent in localitate sunt obligate sa faca dovada ca nu polueaza solul si panza de apa freatica".
Art. 39 – Dupa alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4¹), cu urmatorul cuprins: "Alin. (4¹) – Nerespectarea prevederilor art. 29¹ constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 de lei".
ATENTIE! Acest proiect nu se aplica inca. Proiectul de lege va fi dezbatut in procedura de urgenta la Senat, care este prima camera sesizata, potrivit legestart.ro. Mai mult, pentru a intra in vigoare, el va trebui sa primeasca aprobarea presedintelui Romaniei si sa fie publica in Monitorul Oficial.