Operațiune zdrobitoare împotriva rețelei criminale: 84 de percheziții dezvăluie o matriță de infracțiuni extinse în România

0
73

La data de 23 noiembrie 2023, autoritățile române au declanșat o acțiune amplă împotriva unei rețele infracționale extinse, care se ocupă de o gamă variată de infracțiuni grave. Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, sprijiniți de alte structuri de poliție, au efectuat 84 de percheziții domiciliare în București și în mai multe județe.

Acțiunea vizează destructurarea unei grupări infracționale organizate, conduse de trei frați, care au inițiat și constituit grupul în septembrie 2020. Aceștia au aderat la membri cu un fizic impunător și comportament violent, în scopul comiterii infracțiunilor împotriva persoanei și patrimoniului. Gruparea și-a propus să-și impună „renumele” în mediul infracțional și să-și extindă influența atât în București, cât și la nivel național, inclusiv în străinătate prin sprijinirea unor grupări specializate în infracțiuni informatice.

Investigațiile au relevat că gruparea infracțională a aderat la o altă rețea specializată în infracțiuni informatice pe teritoriul SUA, implicată în transportul sumelor de bani ilicite în România. În perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, aceasta din urmă a constituit un grup organizat în Rovinari, având ca scop spălarea banilor și transportul de sume importante de bani provenite din infracțiuni informatice în SUA. Prejudiciul produs în această perioadă s-a ridicat la 1.756.284 USD.

Liderul grupului infracțional a acumulat într-un portofel electronic aproximativ 7.000.000 USD în depozite și aproximativ 8.000.000 USD în retrageri în perioada septembrie 2020 – octombrie 2021. Acești bani au fost ulterior investiți în autoturisme, imobile, societăți comerciale și chiar într-o fermă de minat criptomonede, ascunzându-se astfel originea ilicită a fondurilor.

De asemenea, în cadrul aceleiași acțiuni, s-a descoperit că, în perioada februarie – aprilie 2021, mai multe persoane au constituit un alt grup infracțional specializat în trafic de persoane. Acest grup a recrutat și adăpostit mai multe femei vulnerabile, obligându-le să practice prostituția și alte forme de exploatare sexuală într-un club din sectorul 1 al Bucureștiului. Femeile erau constrânse să întrețină relații și acte sexuale cu administratorii clubului pentru a obține remunerație, sub amenințarea pierderii locurilor de muncă și a expunerii publice.

Acțiunea a fost desfășurată în strânsă colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Investigații Criminale. Persoanele implicate vor fi audiante la sediul DIICOT – Structura Centrală, beneficiind de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de lege, inclusiv prezumția de nevinovăție.