Contre politice de amorul…politic. Numai că în acest război cei care puteau să piardă erau chiar bârlădenii. Consilierii locali social-democrați au încercat să caute chichițe legislative astfel încât cei care locuiesc pe ulițe, denumite metaforic străzi, să nu beneficieze nici în această toamnă de asfalt.
O lună și câteva zile au trecut de când consilierii locali sociali democrați au votat negativ – proiectul a căzut cu girul lor și locuitorii celor noua străzi : Gh. Emandi, Opanez, Griviței, Codrescu, Cerbului, Muzelor, C-țin Brâncoveanu, Aurel Vlaicu și Ștefan Neagoe și-au luat adio de la asfalt. Această acțiune urma să fie realizată cu banii economisiti de la proiectul de canalizare a cartierelor Munteni-Podeni.
Proiectul de hotãrâre prevedea utilizarea sumei de 4.721.329 lei(banii provin din creditul de investitii fãcut în 2014 de la CEC Bank pentru canalizarea menajera din cartierele Munteni și Podeni). Acest credit, a fost în valoare de 17.721.329 lei, fiind contractat în 2014 de CLM Bârlad pentru executia proiectului „Canalizare menajerã în cartierele Munteni si Podeni”. Realitatea este ca de trei ani de zile acești bani stau în bancã și se plãtesc dobânzi!
Degeaba au fost aduse argumente în sprijinul acestei investiții. Asta în condițiile în care canalizarea Munteni-Podeni nu este încã terminatã ca lucrare, pentru a putea fi folositi banii.
Consilierul independent Bogdan Sârbu le-a cerut să voteze pozitiv acest proiect pentru că, la următoarea șefință cei care locuiesc acolo vor fi prezenți cu buletinul în mână.
Și edilul orașului a încercat să-I convingă că aceste străzi pot fi asfaltate, iar pentru cele din Munteni și Podeni sunt alți bani în bancă rezultați în urma economiilor făcute.
Era un deja-vu ce amintea de august când proiectul primise un “ nu”.
Trebuie reamintit faptul că acești consilieri de la PSD au fost cei care au votat “ pentru”. Au fost făcute studii de fezabilitate, geo, s-au intabulat aceste strãzi.La Cartierele Munteni – Podeni nu se poate face încã nimic, pânã când Consiliul Județean Cu alte cuvinte, la această oră nu se pot asfalta cartierele Munteni si Podeni, pânã când nu se scoate la licitație proiectul de apã și canalizare de la CJ Vaslui și Aquavas. La această dată proiectul cu apa și canalizare se deruleazã la Vaslui, Murgeni, Negrești și Huși! Bârladul a fost lãsat la urmã! În Cartierele Munteni – Podeni nu se poate face încã nimic, pânã când nu se lansează proiectul mai sus menționat.
În mod ironic, strada Gheorghe Iamandi arată ca după război dupã ce s-a realizat canalizarea prin Consiliul Județean Vaslui, iar șoferii de taxi refuză în mod frecvent cursele acolo datorită faptului că acolo își fac praf mașinile.
Probabil, din punctul de vedere a social democraților bârlădeni era mai bine ca aceste fonduri să rămână în bancă, să crească gradul de îndatorare conform declarațiilor edilului șef, Dumitru Boroș. Numai că există și o lege a compensației- cele noua străzi vor fi asfaltate căci proiectul a primit numărul de voturi necesar.
Domnilor consilieri sociali-democrați nu doriți să faceți un pic de lobby la CJ Vaslui, condus de șeful dvs politic, astfel încât să înceapă odată proiectul Munteni-Podeni? Și după acea …dați undă verde asfaltării!