Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat miercuri o rezoluţie privind elaborarea primului tratat global ''cu caracter juridic obligatoriu'' pentru combaterea poluării cu plastic, o realizare considerată istorică pentru lupta împotriva acestui flagel care ameninţă biodiversitatea mondială, informează AFP şi Reuters.
Adunarea ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), cea mai înalt organism internaţional pe acest subiect, reunită în capitala Kenyei, Nairobi, a adoptat o moţiune pentru înfiinţarea ''Comitetului interguvernamental de negociere'' însărcinat să elaboreze textul acordului până în 2024.
''Nu văd nicio obiecţie, este aşadar adoptat'', a afirmat în aplauzele participanţilor ministrul norvegian al Mediului, Espen Barth Eide, care prezidează Adunarea, potrivit Agerpres.ro.
Mandatul pentru negocieri acoperă un spectru larg de subiecte având în vedere ''întregul ciclu de viaţă al plasticului'', de la producţie şi utilizarea ''durabilă'' la gestionarea deşeurilor, reutilizare şi reciclare.
Acesta vizează toate formele de poluare terestre sau marine, inclusiv cu microparticule de plastic, cauzate în urma utilizării sau a descompunerii deşeurilor acestor produse fabricate din hidrocarburi fosile şi responsabile, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), de aproape 3,5% din emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică.
Negocierile vor trebui totodată să vizeze fixarea unor obiective şi definirea unor măsuri ''obligatorii'' sau ''voluntare'' la nivel mondial. Tratatul ar putea totodată include planuri naţionale pentru combaterea poluării cu plastic, ţinând cont de ''circumstanţele'' specifice din diferite ţări.
Mandatul prevede de asemenea elaborarea unor mecanisme de control pentru realizarea obiectivelor precum şi mijloace de finanţare pentru ţările sărace.