vineri, 19 aprilie, 2024

Osteofiitele, ‘pintenii’ care cresc pe os: Cine poate fi afectat și care e tratamentul

Distribuie:

Publicat:

Osteofitele sunt acea modificare patologica ce se manifesta prin proliferarea anormala a tesutului osos, in apropierea unei articulatii. Acestea se mai numesc si „ciocuri“ osoase sau „pinteni ososi“.

Osteofitul se mai numeste „pinten osos“ si este, de fapt, o excrescenta osoasa care se formeaza de-a lungul marginilor articulatiilor, pe oase. Osteofitele sunt, de obicei, intraarticulare (apar in capsula articulatiei). Ele reprezinta o excrescenta a structurii normale a osului.

Ce sunt osteofitele?

Osteofitele sunt formatiuni osoase (excrescente) care se dezvolta pe oasele din anumite zone sau in jurul articulatiilor. Ele se formeaza adesea langa articulatiile afectate de artroza (o afectiune care face ca articulatiile sa devina rigide si dureroase, cum este gonartroza sau coxartroza), potrivit doc.ro.

Osteofitele pot sa creasca sau sa se dezvolte pe orice os, dar cel mai adesea apar in zona:

gatului

umarului

genunchiului

partea inferioara a spatelui (regiunea lombara)

degetului (sau degetului mare de la picior)

piciorului sau calcaiului.

Cauze osteofite

Multi pacienti se intreaba ce anume provoaca aparitia osteofitelor. Acestea tind sa se formeze atunci cand articulatiile au fost afectate de o forma de artrita. Osteoartrita (asa cum mai este numita artroza) deterioreaza cartilajul, care este tesutul alb, dur si flexibil ce acopera oasele si permite articulatiilor sa se miste cu usurinta. Cel mai adesea, artroza se dezvolta la genunchi, solduri, coloana vertebrala si articulatiile mici ale mainilor si la baza degetului mare de la picior.

Pe masura ce articulatiile sunt din ce in ce mai deteriorate de boala (cum ar fi gonartroza si coxartroza), noi oase se pot forma in jurul articulatiilor (pinteni sau ciocuri). Aceste excrescente osoase se numesc osteofite. De asemenea, osteofitele se pot forma si in oasele ce alcatuiesc coloana vertebrala, ca rezultat al spondilitei anchilozante.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img