Inversarea deficitelor de memorie si deteriorarii facultatilor cognitive de orientare spatiala reprezinta scopuri cruciale in cercetarile ce au ca miza remediul impotriva dementei. O lipsa de cunoastere cu privire la caile celulare esentiale pentru evolutia dementei au prevenit progresele clinice.
Acum, cercetatorii de la Temple University Health System au depasit aceasta bariera, aratand, pentru prima data pe soareci, ca un medicament poate inversa proteina tau, care provoaca a doua cea mai importanta leziune din creier in pacientii cu Alzheimer.
„Am aratat ca putem interveni dupa aparitia bolii si ca putem salva soarecii care au avut deficit de memorie”, a explicat Domenico Praticò, unul dintre autorii studiului. Cercetarea, publicata online in jurnalul Molecular Neurobiology, aduce noi sperante pacientilor afectati de dementa, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.
„La inceputul dementei, leucotrienele incearca sa protejeze celulele nervoase, dar pe termen lung pot cauza leziuni”, a adaugat Praticò. „Descoperind acestea, am dorit sa stim daca blocarea moleculelor pot inversa efectele”.
Soarecii utilizati in experiment, cu o varsta de 12 luni (echivalentul varstei de 60 de ani la oameni), au fost tratati cu zileuton, o substanta care inhiba formarea de leucotriena. Dupa 16 saptamani de tratament, animalele aveau capacitati cognitive mai bune fata de grupul de control care nu a primit tratamentul. „Inflamatia a disparut complet la soarecii tratati cu acest medicament”, a precizat Praticò. „Terapia a oprit procesele inflamatorii din creier, permitand refacerea tesutului”.