Pentru empatie: personajele cu dizabilităţi în literatura pentru copii

0
68

Pentru empatie: personajele cu dizabilităţi în literatura pentru copii

Asociaţia Cu Alte Cuvinte, alături de asociaţia Supereroi printre noi şi de editura Portocala albastră, demarează "Supereroii", un proiect prin care ne propunem să creăm o carte ilustrată cu personaje cu dizabilităţi.

Cartea va fi concepută de scriitoarea de literatură pentru copii Simona Epure şi de ilustratoarea Anca Smărăndache şi va respecta toate standardele universale de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi.

În perioada septembrie – octombrie, cele două autoare vor desfăşura o serie de ateliere cu un grup de 5 copii cu afecţiuni neurocognitive şi motorii, precum şi 5 voluntari tipici, în Joyplace – spaţiu adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoarele se vor inspira din poveştile, desenele şi interacţiunea cu copiii, astfel încât cartea va creşte organic, reflectând universul acestor copii şi transformîndu-i în eroi de poveste.

Vom dona peste 1000 de exemplare, din care unele vor ajunge la copii cu dizabilităţi (225 de beneficiari) şi la elevi care se pregătesc să lucreze cu persoane cu nevoi speciale (100 beneficiari), iar altele la copii tipici din grădiniţe şi şcoli primare (1000 de exemplare donate în cadrul programului "Poveşti pentru Diversitate", desfăşurat la nivel naţional de asociaţia Cu Alte Cuvinte).

Donarea de cărţi va fi însoţită de formări specifice pentru fiecare profil de beneficiari şi va fi realizată de Ruxandra Mateescu, fondatoarea asociaţiei Supereroi printre noi. Astfel, ne propunem pe de-o parte să le comunicăm părinţilor şi profesorilor copiilor cu dizabilităţi metode alternative de învăţare; pe de altă parte, intenţia noastră este de le transmite copiilor tipici noţiunile de empatie, alteritate, incluziune şi nediscriminare, astfel încât să-i pregătim pentru o viaţă fericită, armonioasă şi productivă în lumea noastră diversă.

Cartea va fi lansată public, în format digital, pe reţelele de socializare, pe 27 ianuarie 2022, iar pe 28 ianuarie asociaţiile Cu Alte Cuvinte şi Supereroi printre noi vor organiza un webinar de o oră, în direct pe Facebook, despre educaţia pentru diversitate şi dizablităţi.

Proiect derulat de asociaţia Cu Alte Cuvinte şi finanţat prin programul "În stare de bine", susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

*** Despre asociaţia Cu Alte Cuvinte
Cu Alte Cuvinte este un mic laborator de literaţie şi educaţie pentru diversitate, cu misiunea de a-i ajuta pe cei mici să devină cititori pasionaţi, care îşi exprimă sentimentele, opiniile şi iau atitudine.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.cualtecuvinte.com.

*** Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanţare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizaţiilor neguvernamentale din România. Programul este susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informaţii, accesaţi www.instaredebine.ro.

*** Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 ţări şi o reţea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland.
Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma "Implicarea face diferenţa", sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.

*** Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică şi sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societăţii civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil şi întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.fdsc.ro.