miercuri, 29 mai, 2024

PESTA PORCINA AFRICANA PUNE PE JAR AUTORITATILE VASLUIENE

Distribuie:

Publicat:

In data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare.
Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.

In urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane in tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

 ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, in contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si  pentru eradicarea bolii.

In acest context DSVSA Vaslui va organiza in data de 17.08.2017, la sediul din Municipiul Barlad, un exercitiu de simulare in sala privind modul de actionarea a CLCB si a structurilor din subordine  in situatia declararii unui focar de Pesta porcina Africana la nivelul judetului Vaslui.
 
Totodata au fost transmise de catre DSVSA Vaslui adrese de informare catre Institutia Prefectului Judetul Vaslui, Consiliul Judetean Vaslui, Consiliile Locale din judetul Vaslui, reprezentantilor fondurilor de vanatoare, exploatatiile comerciale de porcine din judet cat si Politiei de frontiera, prin care se aducea la cunostinta confirmarea Pestei Porcine africane in Romania si masurile ce se impun a fi luate. A fost stabilita o sedinta de instruire cu medicii veterinari de libera practica si cei oficiali, ocazie cu care va fi prezentata situatia epidemiologica din tara sub aspectul pestei porcine africane  si masurile ce se impun a fi luate in vederea prevenirii extinderii focarelor de boala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img