joi, 28 martie, 2024

Peste 5.000 de migranţi încă se află în taberele insalubre de pe insulele greceşti din estul Mării Egee

Distribuie:

Publicat:

Mai puţin de 5.400 de migranţi se mai află în taberele insalubre şi altădată supraaglomerate de pe insulele greceşti din estul Mării Egee, transmite miercuri dpa.

Cifra furnizată de Ministerul pentru Migraţii îi include pe cei aflaţi pe insulele Lesbos, Samos, Chios, Leros şi Kos în luna august.

În iunie, numărul lor era de 7.700, iar în aprilie 2020 circa 40.000 de persoane locuiau în aceste tabere, uneori în condiţii îngrozitoare care au provocat indignare la nivel internaţional.

Majoritatea migranţilor rămaşi trăiesc în tabăra Mavrovouni de pe Lesbos, cu o capacitate de 8.000 de persoane, unde sunt găzduite acum 3.400.

Tabăra de la periferia capitalei insulei Samos, cu o capacitate de primire de 650 de persoane, adăposteşte acum 612 migranţi, după ce, în urmă cu doar câteva luni, se aflau de şase ori mai mulţi.

Aproximativ 500 de migranţi trăiesc în taberele de pe Kos, Leros şi Chios, iar aproape 1.000 locuiesc în adăposturi mai mici conduse de organizaţii umanitare sau în apartamente pe aceste insule.

Grecia a transferat în ultimele luni pe continent mii de migranţi care este probabil să primească azil, printre care femei însărcinate, persoane vârstnice sau bolnave, copii.

În acelaşi timp, Grecia a întărit supravegherea frontierelor sale maritime, informează Agerpres.ro.

Unele organizaţii umanitare au acuzat Atena că permite măsuri ilegale de respingere pentru a-i forţa pe migranţi să se întoarcă în Turcia.

În replică, guvernul elen afirmă că protejează frontierele naţionale, care sunt şi ale Uniunii Europene.

Ministrul pentru migraţii, Notis Mitarakis, a subliniat în mod repetat că nu vor mai exista situaţii haotice precum cea din 2015, când peste 850.000 de migranţi au sosit în Grecia via Turcia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img