În PNL este pace doar pe moment. Odată cu intervenția președintelui Klaus Iohannis, în acest partid s-a instalat apatia. Ușurați că fostul lider de partid a pus în cui intențiile lui Ludovic Orban de debarcare a unor lideri de filiale, cei vizați de acest pericol s-au întors la vechile obiceiuri. Până la finele anului, conducerea de partid face pregătiri pentru a scutura din amorțire filialele, chiar cu riscul unor noi scandaluri și lupte intestine.
În prezent, în PNL s-a instaurat un status-quo. La cererea lui Iohannis, Orban a liniștit apele in partid, renunțând la ideea schimbării procedurilor de demitere a președinților de filiale ce amenința să arunce în aer organizațiile în an electoral. În schimb, președintele liberal aavut pretenția ca filialele codașse sau pasive să se reorganizeze și să dea semne de mobilizare, în spcial în lupta cu PSD în teritoriu.
Pretenții care au fost însă ignorate de liderii de organizații care se știau deja cu musca pe căciulă. Deși știu că pot risca pierderea funcției, aceștia continuă colaborările locale cu PSD sau aleg să ignore directivele de la centru, susțin surse din conducerea PNL.
Tocmai din această cauză, au apărut semne că Ludovic Orban și colaboratorii săi nu mai sunt dispuși să tolereze o astfel de situație.
"În următoarele săptămâni vor fi luate o serie de măsuri organizatorice în cazul filialelor cu probleme. Termenele stabilite au fost deja depășite și nu s-au înregistrat progrese, dimpotrivă. Nu căutăm să debarcăm oameni cu forța, ci să ne înțelegem amiabil. Ori tragem toți la aceeași căruță și avem rezultate. Ori ne ducem în jos", susțin sursele citate.
De altfel, în această săptămână, la București, vor avea loc o serie de întâlniri cu toți liderii de filiale în care se va căuta, încă o dată, găsirea unor soluții amiabile pentru a impulsiona conducerile locale să pună osul la treabă.
"Sunt vizate în special, organizațiile de Brăila, Buzău, Dâmbovița, Iași. Cine nu va înțelege că i se dă o nouă șansă, nu va mai apuca Crăciunul în funcție", ne-au mai explicat sursele citate.
O situație specială și o prioritate este considerat Bucureștiul. Înțelegerea inițială dintre Orban și liderul acestei organizații, Cristian Bușoi, ar fi căzut.
"Vroia ca el să deschidă lista eligibililor pentru Parlamentul European în schimbul renunțării la funcție. Cum acest lucru nu e posibil, a rămas pe poziții. A contat foarte mult și presiunea celor din filialele de sector, care știu că dacă Bușoi cedează, nici ei nu mai au mult de stat în funcții", ne-au dezvăluit aceleași surse.
Cum Bușoi și susținătorii săi nu dau semne că vor abandona fără luptă, Orban și-ar fi pus apropiații să identifice în rândurile liberalilor bucureșteni voturile necesare pentru debarcarea actualei conduceri din Capitală prin alegeri interne.
"Dacă se crează masa critică necesară, prin noiembrie-decembrie vom organiza alegeri interne la București. Nu putem continua așa dacă vrem să nu repetăm la anul scorul de 10% din anii trecuți", susțin lideri din conducerea PNL.
Problema constă însă în faptul că adunatul acestor voturi se derulează greu. Sectoarele 3 și 5 sunt conduse de liberali apropiați ca interese de Bușoi. Drept urmare, se caută fisuri în celelalte organizații de sector pentru a crea cadrul necesar care să asigure predarea ștafetei în mâinile lui Ciprian Ciucu, omul pe care Ludovic Orban îl vrea propulsat inclusiv în viitoarea cursă electorală pentru Primăria Generală a Capitalei.