Prefectura Vaslui a pierdut in instanta procesele cu trei consilii locale care au interzis explorarea gazelor de sist

Publicat:

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.

Potrivit agentiei Mediafax, Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Şuletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de autoritatile in cauza au fost atacate in instanta de catre Prefectura.

Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale „gaze de sist” nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului.

„Desi Prefectura a invederat faptul ca doar statul este singurul care poate avea in proprietate resursele, instanta retine ca aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, inca nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea in subsolul lor aceste zacaminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede in Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sa fie statul”, se arata in motivarea instantei de judecata.

De partea cealalta, reprezentantii Prefecturii Vaslui au anuntat ca vor ataca cu recurs hotararile instantei de judecata.

„Vom recurge la acest drept si obligatie, in acelasi timp, de a face recurs la hotararile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instantei pentru ca nu sunt abilitat sa o fac”, a declarat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

In alte zece procese similare, in care au fost atacate in instanta hotararile de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, Prefectura Vaslui a castigat in fata consiliilor locale hotararile fiind considerate ilegale. Inainte de a actiona in instanta consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.

In 3 octombrie 2013, Chevron a obtinut autorizatia de construire pentru amplasarea la Silistea, in judetul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania. Sonda ar urma sa fie amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri. Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitata in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

Sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img