Prim-ministrul Mihai Tudose îi încurajează pe investitori să se implice activ în pregătirea practică a tinerilor, precizând că susținerea învățământului profesional dual este răspunsul Guvernului la solicitările agenților economici care au nevoie de personal bine pregătit.
„Susținerea și dezvoltarea învățământului profesional dual este răspunsul Guvernului la numeroasele solicitări venite din partea agenților economici care au nevoie de personal bine pregătit. La Brașov și în alte localități, acest concept — școala fără șomeri — s-a dovedit unul de succes. Pregătirea forței de muncă este una dintre pârghiile pentru susținerea ritmului de creștere economică. De aceea, este momentul să ne asumăm împreună, Guvern și mediul de afaceri, dezvoltarea învățământului profesional dual și să îi încurajăm pe investitori să se implice în pregătirea practică a tinerilor, viitorii lor angajați”, afirmă premierul Tudose, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis vineri AGERPRES.
Conform sursei citate, tinerii cu vârsta de până la 23 de ani, care au absolvit cel puțin învățământul gimnazial și care doresc să obțină o calificare profesională, se pot înscrie în perioada 29 — 31 august — sesiunea de toamnă — în sistemul de învățământ profesional dual, organizat în parteneriat cu operatori economici.
„Școlarizarea are o durată de trei ani și include stagii de practică în cadrul companiilor economice partenere. Elevii beneficiază de bursă lunară de 200 de lei, precum și de bursă suplimentară, transport, cazare și masă asigurate de operatorii economici în mod gratuit”, se arată în comunicat.
Pentru anul școlar 2017 — 2018, la nivel național, sunt 3.509 locuri organizate în 127 de clase. În sesiunea de vară au fost admiși pentru aceste locuri de școlarizare 1.774 de elevi, iar pentru sesiunea de toamnă sunt disponibile 1.735 de locuri.
Cele mai solicitate calificări din oferta educațională pentru anul școlar 2017 — 2018 sunt cele de mecanic auto, confecționer produse textile, operator mașini cu comandă numerică, strungar, sudor, brutar-patiser și comerciant-vânzător, se spune în comunicat.
Executivul precizează că mai multe informații privind oferta educațională pentru învățământul profesional dual se regăsesc pe site-urile inspectoratelor școlare judetene, respectiv al municipiului București sau la sediile acestora.