Prima Casa 2018: conditii pentru a face un credit prin acest program

0
76

Programul Prima Casa 2018 a luat startul cu conditii mai stricte fata de anii trecuti. Sunt mai putini bani in acest an, dar o dobanda mai mica.

Prima Casa 2018 a primit unda verde intr-o sedinta a guvernului din 10 ianuarie. Executivul a stabilit atunci plafonul pentru garantii si marja maxima de dobanda. Programul din acest an pastreaza conditiile generale pentru solicitantii de credit, insa adauga si noi conditii.

Conditii pentru Programul Prima Casa 2018
Hotararea adoptata de Guvern in 10 ianuarie modifica si completeaza H.G. nr. 717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa. Astfel, in acest an sunt si o serie de conditii specifice.

Ministerul de Finante a hotarat ca beneficiarii pot fi persoane fizice ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 mp; 

achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile programului;

are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul

Locuinta pe care solicitantul vrea sa o cumpere prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze intr-una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Solicitantul creditului trebuie sa indeplineasca toate conditiile specifice prevazute de normele interne de creditare ale finantatorilor (bancilor).

Solicitantul are un avans de cel putin 5% din pretul de cumparare a locuintei

Solicitantul creditului se obliga sa nu instraineze locuinta cumparata prin Programul Prima Casa 2018 in primii 5 ani de la data dobandirii

Solicitantul se obliga, de asemenea, sa asigure locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor

Plafonul alocat garantiilor la Prima Casa
Potrivit Hotararii de Guvern aprobate in ianuarie, plafonul alocat garantiilor care pot fi emise in acest an in cadrul Programului Prima Casa 2018 totalizeaza 2 miliarde de lei. Este cu 20% mai mic fata de plafonul din 2017.

Vezi si: Programul Prima Casa 2018: Mesajul celei mai mari banci din Romania

O alta schimbare importanta o reprezinta eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii. Guvernul a luat aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului.

Plafoanele garantiilor individuale

Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) maximum 66.500 euro;

Pentru constructia de locuinte individuale, maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;

Pentru constructia de locuinte in regim asociativ, maximum 72.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;

Pentru achizitia altor categorii de locuinte (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat ) maximum 57.000 euro;

Dobanda in Programul Prima Casa 2018
Marja maxima de dobanda este redusa de la 2,50% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului. Masura este una dintre principalele schimbari pentru programul din acest an. 

Vezi si: Momentul pe care toti tinerii din Romania il asteptau cu sufletul la gura! La mijloc se afla 2 miliarde de lei

Decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte. Potrivit Guvernului, s-a urmarit astfel evitarea oricarei discriminare in acest sens.

Bancile si Prima Casa 2018
In ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca in functie de ponderea garantiilor acordate de la inceputul anului de referinta de catre fiecare finantator participant in program.

In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte.

Informatii generale despre Programul Prima Casa
Obiectivele si liniile directoare pentru Programul Prima casa, precum si nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.

De la lansarea programului, in 2009, pana la sfarsitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 miliarde de lei.

In 2017, pana la sfarsitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garantii, in valoare totala de 2,048 mld. lei, precum si 8.910 promisiuni de garantare, in valoare totala de 1,002 miliarde de lei.