De la materii prime și până la expunerea la raft a produselor alimentare finite, procesul de producție cunoaște o serie de etape, fiecare dintre acestea fiind supuse unor reguli stricte de igienă, pentru a evita contaminarea microbiologică și răspândirea bolilor în rândul consumatorilor. Prezența germenilor pe benzile transportoare din industria alimentară înseamnă produse contaminate microbiologic, fapt care va duce la o alterare mai rapidă a acestora, la o durată de viață mai scurtă la raf și la pericolul îmbolnăvirilor pentru persoanele care le consumă. Metodele clasice pentru evitarea acestor probleme includ utilizarea de substanțe chimice pentru dezinfecție și muncă susținută din partea personalului, pentru a curăța și a menține igiena benzilor. Utilizarea luminii ultraviolete pentru sterilizare este o metodă eficientă prin care produsele sunt protejate de pericolul germenilor, fără a folosi compuși chimici toxici și fără eforturile angajaților din fabrici.
De ce este esențială dezinfectarea benzilor transportoare?
Benzile transportoare din industria alimentară sunt instalații intens utilizate, pe care circulă produsele, se pot vărsa lichide, se pot acumula depuneri de alimente, ceea ce creează mediul propice pentru înmulțirea unor germeni ca Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas sau Staphylococcus, deosebit de periculoși pentru sănătatea oamenilor. Dezinfecția este esențială pentru păstrarea integrității alimentelor, evitarea contaminării acestora și a pericolului răspândirii germenilor.
Folosirea substanțelor chimice pentru curățarea și igienizarea benzilor transportoare implică ore de muncă și o grijă deosebită pentru îndepărtarea reziduurilor toxice, astfel încât alimentele să poată fi consumate în siguranță. Tehnologia UV asigură însă o dezinfecție fără eforturi și fără compuși chimici dăunători sănătății și îi scutește pe agenții economici de o serie de cheltuieli, cu soluțiile de igienizare, cu plata personalului și consumul de apă pentru eliminarea substanțelor utilizate la igienizare.
Cum pot lămpile UV să prevină contaminarea produselor pe benzi?
Pentru a preveni contaminarea produselor pe benzi se utilizează sterilizatoare cu lămpi UV dezinfecție care emit radiație UVC germicidală. Aceasta are o acțiune dovedită în distrugerea tuturor microorganismelor cunoscute, bacterii, virusuri sau ciuperci, cărora le destructurează lanțurile ADN și ARN, făcându-le astfel incapabile să se mai reproducă. Inactivați, germenii nu mai au capacitatea de a provoca îmbolnăviri și de a contamina și altera produsele alimentare.
Pentru a obține un rezultat optim și o eliminare în proporție de 99,99 % a germenilor de pe benzile transportoare și a evita contaminarea produselor care circulă pe suprafața acestora, lămpile UV trebuie să fie adaptate ca intensitate, putere germicidă, lungime de undă și alți parametri specifici. Totodată, pentru o eficiență garantată a dezinfecției efectuate cu lumina ultravioletă, lămpile sunt controlate de balasturi electronice, care le asigură funcționarea constantă, prin reglarea voltajului de pornire și a curentului de operare în așa fel încât să se mențină aprinse continuu, pe toată perioada utilizării, fără fluctuații de intensitate sau întreruperi.
Recomandarea SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pentru igienizarea benzilor transportoare
Pentru igienizarea benzilor transportoare în industria alimentară, Spectra Professional UV Solutions recomandă echipamentul UV TEAM A sterilizator UV pentru dezinfecție suprafete, produs de Light Progress. Este un dispozitiv performant și versatil, utilizat în dezinfecția liniilor de transport și ambalare a produselor alimentare, putând fi montat ușor în instalațiile existente.
UV TEAM A include lămpi speciale cu amalgam realizat cu metale, care optimizează eficiența puterii germicide a razelor UV printr-o triplă emisie UVC, în comparație cu o lampă de joasă presiune cu aceeași lungime de undă. Un sistem de siguranță inteligent obturează automat lămpile UV la oprirea benzilor transportoare, astfel încât personalul să nu fie afectat de acțiunea razelor UVC, iar lămpile să fie protejate împotriva spargerilor care s-ar putea produce în timpul acțiunilor de întreținere și curățare a liniilor de transport.
Se obțin astfel benzi transportoare sterilizate, o igienă impecabilă a produselor, fără posibilitatea contaminării microbiologice și a răspândirii germenilor în rândul consumatorilor, mărindu-se totodată și durata de viață a produselor la raft. Agenții economici sunt scutiți de utilizarea de antiseptice scumpe, de muncă și timp suplimentar alocate realizării dezinfecţiei.
Pentru mai multe soluții de sterilizare a suprafețelor, managerii din industria alimentară pot consulta oferta Spectra Professional UV Solutions la adresa: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-suprafete/?industry=industria-alimentara#filtru .
Concluzii
Tehnologia UV reprezintă o soluție eficientă și economică pentru protejarea produselor pe benzile transportoare din industria alimentară, prin care se previne contaminarea microbiologică și se asigură condiții optime de igienă și siguranță. Comparativ cu metodele tradiționale, care implică utilizarea de substanțe chimice și muncă susținută, lămpile UV este o alternativă ecologică și rentabilă, prin care se elimină bacteriile, virusurile și ciupercile de pe suprafața benzilor transportoare, fără a lăsa reziduuri toxice sau a afecta integritatea produselor. Cu beneficii incontestabile, dezinfecția UV se impune nu numai ca măsură de prevenire a contaminării, ci și ca etapă importantă în direcția durabilității și eficienței în industria alimentară.