Recent, David Eberhard, un renumit psihiatru suedez și tată a 6 copii, a abordat problema stilului permisiv al părinților în educația copiilor. În cartea sa intitulată „Copiii la putere”, Eberhard a analizat principiile educației parentale, considerând că nivelul excesiv de libertate acordat copiilor în sistemul nordic poate conduce la formarea unei generații de adulți lipsiți de empatie socială, predispuși la eșecuri în viață, cu tendințe suicidale și afectați de dependențe.
Eberhard a subliniat că permisivitatea exagerată a părinților contemporani transformă copiii în „monștri”. Deși sistemul de educație scandinav se remarcă prin rezultate excepționale din punct de vedere intelectual, psihiatrul a avertizat că un copil prea răsfățat, căruia i s-au acordat prea multe libertăți, poate ajunge să se simtă dezamăgit în viață.
„Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”, a subliniat Eberhard. El consideră că părinții ar trebui să găsească un echilibru între prietenie și rolul de părinte, adăugând că copiii au nevoie de limite, opoziție, disciplină și rigoare pentru a se dezvolta corect.
Psihiatrul a atras atenția că, în dorința părinților de a fi prieteni apropiați cu copiii lor, aceștia renunță la pedepse și contrângeri, ajungând să nu-i mai contrazică sau să le impună limite. Eberhard a avertizat că problemele sociale, precum tulburările de anxietate și automutilarea, sunt în creștere și că așteptările prea mari ale copiilor, asociate cu lipsa de pregătire pentru dificultățile vieții, contribuie la aceste fenomene.
Psihiatrul a susținut că frica nu este o metodă eficientă de educare și că esențial este găsirea unui echilibru în educația copilului. În concluzie, el a subliniat că familia ar trebui să fie o instituție democratică, cu relații asimetrice între adulți și copii, unde părinții să stabilească regulile, oferind copiilor dragoste și atenție, dar fără a uita să își exercite rolul de părinți.