Războiul din Ucraina nu se opreşte la graniţele ţării şi, aşa cum putem vedea de două săptămâni, românii au dat dovadă de o mobilizare impresionantă în încercarea de a ajuta refugiaţii din ţara vecină. Ana Benali, psihoterapeut şi consilier psihologic în cadrul Centrului Medical Bellanima avertizează că trauma este resimţită de fiecare dintre noi, iar solidaritatea pe care românii o arată este un mod prin care încercăm să dovedim şi să ne dovedim că răul nu poate învinge.
Războiul din Ucraina vine după o perioadă lungă de pandemie, care ne-a “consumat” resurse psihologice şi nu am avut suficient răgaz ca să ne liniştim trăirile. Totodată, ştirile activează în noi trăirea de nedreptate şi furia, dar şi aceste emoţii sunt trăite în mod particular de fiecare dintre noi, în funcţie de experienţa de viaţă, este de părere Ana Benali, psihoterapeut şi consilier psihologic în cadrul Centrului Medical Bellanima.
Totodată, specialistul atrage atenţia asupra faptului că ştirile ne fac să ne simţim mai mult parte din acest război şi, drept urmare, şi trăirile noastre pot fi mai intense. În funcţie de particularităţile noastre de personalitate, vom fi mai mult sau mai puţin anxioşi, dar în mod sigur vom avea anxietate cu privire la viitor. Anxietatea anticipatorie este mai puternică decât anxietatea din momentul confruntării cu evenimentul şi tocmai această anxietate anticipatorie ne poate face să punem la punct planuri concrete de acţiune în cazul în care pericolul ajunge la noi, adică în situaţia în care am putea intra în război sau am fi impactati de un atac nuclear. ”Sugestia noastră este aceea de a urmări ştirile, dar nu în mod continuu, ci periodic. De asemenea, este important ca sursa să fie una de încredere, care să prezinte evenimente reale într-un mod obiectiv. Totodată, sugerăm să fie păstrate rutinele de până acum şi contactul social, ca să ne putem ventila emoţiile”, a adaugat psihoterapeutul.