vineri, 19 aprilie, 2024

Puterea de vindecare a alimentelor fermentate: Întăresc sistemul imunitar și scad inflamația din organism

Distribuie:

Publicat:

O dietă bogată în alimente fermentate îmbunătățește diversitatea microbiomului intestinal și scade semnele moleculare ale inflamației, potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină Stanford.

O multitudine de dovezi au demonstrat că dieta modelează microbiomul intestinal, care poate afecta sistemul imunitar și sănătatea generală, iar diversitatea scăzută a bacteriilor care formează microbiota a fost corelată cu obezitatea și diabetul. Într-un studiu clinic apărut în jurnalul Cell, investigatorii au intenționat să afle dacă anumite alimente ar putea fi o cale de combatere a creșterii copleșitoare a bolilor inflamatorii cronice, scrie doc.ro.

În acest scop, 36 de adulți sănătoși au fost repartizați timp de 10 săptămâni aleatoriu în două grupuri: unii pe o dietă care a inclus alimente fermentate, alții pe o dietă bogată în fibre. Cele două diete au dus la efecte diferite asupra microbiomului intestinal și asupra sistemului imunitar.

Alimentele fermentate cresc diversitatea microbiomului intestinal

Consumul de alimente precum iaurt, chefir, brânză de vaci fermentată, kimchi și alte legume fermentate, saramură vegetală și ceai de kombucha a dus la o creștere a diversității microbiene generale, cu efecte mai puternice în cazul unor porții mai mari. Autorii studiului spun că este o constatare uimitoare și că oferă unul dintre primele exemple în ceea ce privește modul în care o simplă schimbare în dietă poate remodela vizibil microbiota.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img