vineri, 29 martie, 2024

Rareș Bogdan, analiză la cald după alegerile din Franța: ‘Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez’

Distribuie:

Publicat:

Coaliţia forţelor de stânga (NUPES) şi alianţa de centru Împreună!, care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, sunt aproape la egalitate în urma primului tur al scrutinului parlamentar din Franţa, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Conform unui sondaj de tip exit-poll efectuat de Institutul Ifop pentru cotidianul Le Figaro, coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon, a obţinut 25,7% din voturile pentru Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului (vezi mai multe aici). Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, crede că partidul Les Républicains ar putea să devină a treia forță politică a Franței după calculele sale. Liderul PNL mai remarcă și faptul că absenteismul a jucat un rol cheie în acest rezultat și trage un semnal de alarmă printre politicieni.

„Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat. Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%. Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar. Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 280 de mandate care asigura majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta.

Trebuie știut că în Franța, partidul principal de opoziție, care daca Europa și Franța au noroc, nu va fi partidul din jurul lui Melenchon, ci alianța pro-europeană, are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție.

Continaurea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img