Profesorul de relații internaționale de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Valentin Naumescu, a exprimat critici semnificative cu privire la nivelul de educație și la absența responsabilității în rândul cetățenilor români. Conform opiniei sale, toate evenimentele tragice recente, inclusiv cel de la Crevedia, sunt rezultatul evident al indiferenței și a lipsei de respect pentru reguli din partea atât a cetățenilor, cât și a instituțiilor statului.
„2 MAI, VOLUNTARI, BOTOȘANI, S NTIMBRU, CREVEDIA ETC. – IRESPONSABILITATEA ȘI NERESPECTAREA REGULILOR de către tot mai mulți cetățeni (indiferent de generație, educație, profesie etc.), instituții, firme, administrație și chiar de către stat în ansamblu devine o problemă națională extrem de costisitoare și dăunătoare.
Tragedia de la Crevedia, filmată de un cameraman al Euronews România: ‘Toți băieții noștri sunt acolo’
Am văzut din plin în pandemie, continuăm să vedem și acum, de la exemple aparent banale precum litoralul la comportamentul iresponsabil pe șosele, și de la instituții la politicieni. Modelul de succes popular este rebelul, cel care sfidează regulile, neînfricatul! De la nivel macro la nivel individual, regulile par opționale sau facultative, nicidecum obligatorii.
Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientelă partidelor sau printre „șmecherii” care nu se tem de nimic. Din ce în ce mai multe încălcări ale legilor și regulamentelor, la toate nivelurile – autorizații, droguri, alcool, trafic pe drumuri publice, învățământ, sănătate, poliție, justiție, turism etc.
Evantaiul pare larg: corupție, cinism, nepăsare („miserupism”), incompetență, micul șarlatanism, egoism dus la extrem, teribilism etc. Toate sub umbrelă unui deficit educațional în sens larg și de cultură a legalității, plus creșterea nesimțirii și agresivității în societate. Fenomenul este încurajat de faptul că majoritatea scapă nepedepsiți! Am avut vreodată, istoric vorbind, CULTURA LEGALITĂȚII în țara aceasta?
Există și altceva decât FRICA DE PEDEPSE MARI care ar putea funcționa la noi?, a anunțat profesorul pe o rețea de socializare.”