sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Publicat:

Regele Mihai este in conflict cu statul din cauza padurilor de la Savarsin. Fostul suveran al Romaniei a deschis patru procese impotriva Ministerului Mediului pentru ca nu poate exploata peste 1.200 de hectare de padure. Majestatea sa cere daune de peste 800.000 de lei autoritatilor, iar cazul va fi transat de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti.

In ciuda valului de simpatie din jurul regelui Mihai, majestatea sa nu este ferita de probleme cu autoritatile. Casa Regala nu poate exploata peste 1200 de hectare de padure din cele peste 7000 pe care le detine in judetul Arad. Suprafata cu pricina este considerata rezervatie naturala si este protejata prin lege. Aceeasi lege ii confera, insa, si dreptul de a primi despagubiri din partea statului roman.

Regele cere 200 de mii de lei pentru fiecare an in care nu a primit daunele legale. Anual, insa, Majestatea sa plateste peste 670.000 de lei pentru paza domeniului forestier de la Savarsin. De incasat, insa, nu poate din pricina legii. In 2010, premierul Emil Boc a oprit plata acestor compensatii care s-au acordat doar intre anii 2007-2009.

„In situatia majestatii sale sunt mii de oameni. In 2012 s-a dat o decizie a Comisiei Europene care prevede explicit ca este de acord ca statul roman sa faca aceste compensatii. Daca va da alta modificare legislativa va fi pentru viitor, iar cei care nu si-au solicitat in timp util aceste compensatii vor intra in prescriptie, ca de fapt ei asta vor”, a spus Gabriel Zagrean, avocatul Majestatii Sale, Regele Mihai.

In ciuda problemelor, Ocolul forestier Savarsin aduce, totusi, profit Casei Regale. Potrivit unui raport depus in instanta chiar de reprezentantii regelui, in 2011, ocolul forestier Savarsin i-a adus in conturi un profit brut de 82.000 de lei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite