vineri, 29 martie, 2024

Rompetrol Rafinare anunta pierderi de 126,47 milioane de dolari in primul semestru

Distribuie:

Publicat:

Rompetrol Rafinare şi-a adâncit pierderile în primul semestru din acest an la 126,47 milioane de dolari faţă de 19,4 milioane dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat al companiei remis joi AGERPRES.

În al doilea trimestru din acest an compania a raportat o pierdere de 38,68 milioane de dolari, faţă de 5,39 milioane în al doilea semestru din 2019.

"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în scădere, pe fondul volatilităţii fără precedent a pieţei petrolului, dar şi a impactului generat de pandemia cu noul coronavirus", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piaţă foarte scăzută, iar neînţelegerile şi negocierile îndelung prelungite al membrilor OPEC+ au condus la un preţ istoric foarte mic al ţiţeiului, au fost generate stocuri masive şi ieftine de produse petroliere în piaţă.

"După relaxarea măsurilor şi, totodată, coroborat cu preţul ţiţeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producţiei, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor două luni de izolare a populaţiei în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor. Aceşti factori externi au adus un efect negativ major pe marjele brute de rafinare ale companiei, care au coborât la -16,6 dolari/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 şi respectiv, 5,5 dolari/tonă în primul semestru al anului", susţin reprezentanţii Rompetrol Rafinare.

În comunicat se mai menţionează că rafinăria Petromidia Năvodari (principalul activ al KMGI în România) a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru revizia generală.

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului a ajuns la 1,52 miliarde de dolari, indicatorul fiind direct influenţat şi de evoluţia cotaţiilor la materiile prime şi produsele petroliere, care au înregistrat o scădere de circa 40% faţă de nivelul aferent perioadei similare din 2019.

Pe fondul factorilor nefavorabili din mediul global, compania a consemnat în primul semestru din 2020 un profit operaţional (EBITDA) de -43,7 milioane dolari şi un rezultat net negativ de 126,5 milioane de dolari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img