joi, 18 aprilie, 2024

Gulanul revigoreaza ficatul, echilibreaza tensiunea si ajuta la tratarea diabetului

Distribuie:

Publicat:

Gulanul (Gynostemma pentaphyllum) este o planta care creste in salbaticie in Asia si a fost utilizata de secole in medicina traditionala chineza. Datorita calitatilor adaptogene si a capacitatii sale de a revigora ficatul, aceasta planta a devenit populara in China, Japonia si Thailanda, unde este cunoscuta ca „iarba nemuririi” sau „iarba-miracol”. Iata cateva beneficii ale gulanului:

1. Este un puternic adaptogen
Adaptogenii sunt substante ce ajuta corpul sa se autoregleze. Daca organismul are nevoie de odihna, gulanul actioneaza in acest sens. Daca organismul are nevoie de energie, tot aceasta planta i-o ofera. Cercetarile facute in anii ’90 au demonstrat ca aceasta creste rezistenta necesara organismului pentru a preintampina efectele cauzate de efortul fizic intens, lipsa de oxigenare si temperatura ridicata. Cand intervine stresul, ea echipeaza corpul pentru a-i face fata cu succes.

Calitatile de adaptogen ale gulanului se manifesta si la nivelul sistemului nervos. Are menirea de a-l calma, dar si de a-l stimula atunci cand este intr-o perioada depresiva. Un studiu facut pe 300 de atleti care au luat gulan a aratat ca, dupa ce au primit planta ca tratament, sportivii au fost mai vigurosi, mai atenti, iar reflexele lor s-au imbunatatit. De asemenea, i-a facut sa fie mai putin nervosi inainte de competitie.

2. Micsoreaza cantitatea de radicali superoxid
S-a demonstrat ca aceasta planta scade cantitatea de radicali superoxid si hidrogen peroxid din anumite celule albe. Este un indicator excelent al activitatii antioxidante. Gulanul are si proprietatea remarcabila de a creste nivelul de SOD (superoxid dismutaza) din corp. SOD este unul dintre cei mai importanti antioxidanti, iar cercetarile au aratat ca nivelul acestuia este un indicator al longevitatii la diferite specii de animale.

Testele facute pe oameni au aratat ca nivelul revine la valorile din tinerete dupa un tratament zilnic timp de o luna cu cate 20 mg de gypenoside (elemente active din gulan).

3. Echilibreaza tensiunea
In cadrul unei cercetari, 223 de pacienti au fost impartiti in trei grupuri. Un grup a primit ginseng, altul gulan, iar ultimul Indapamid, un medicament clasic indicat in hipertensiunea arteriala. Rata de eficacitate rezultata a fost de 46% pentru ginseng, 82% pentru gulan si 93% pentru Indapamid. „Iarba nemuririi” moduleaza presiunea sangelui, scazand-o cand aceasta este prea ridicata si crescand-o in cazurile de hipotensiune. Spre deosebire de ginseng, gulanul nu este stimulent, asa ca poate fi folosit si de cei cu probleme cardiace.

Intr-un studiu facut pe 100 de pacienti s-a administrat gulan timp de trei luni. S-a demonstrat o eficacitate de pana la 89% a acestei plante in tratarea hepatitei. Alte cercetari au aratat ca are capacitatea de a proteja ficatul de diverse chimicale toxice, cum ar fi tetraclorura de carbon (se gaseste in solventi si substante de curatare).

4. Combate insomnia.
Studiile facute pe 112 pacienti tratati cu gulan au aratat ca pana la 95% din acestia au dormit mai linistiti.

5. Scade colesterolul rau.
Gulanul scade nivelul colesterolului rau, LDC, si il creste pe cel al colesterolului bun – HDL. De asemenea, planta are capacitatea de a inhiba aglomerarea de trombocite, ceea ce scade riscul producerii unui atac cardiovascular.

6. Influenteaza producerea de celule albe.
Creste nivelul celulelor albe la pacientii care au aceasta problema, in special in cazurile de tratament cu radiatii sau chimioterapie recenta.

7. Lupta cu cancerul.
Aceasta planta moduleaza formarea de limfocite si creste activitatea acestora. S-a descoperit ca stimuleaza activitatea celulelor NK, foarte importante in lupta cu cancerul.

8. Trateaza diabetul.
Un studiu facut pe pacienti cu diabet de tip II a demonstrat ca, dupa o cura cu gulan, starea acestora s-a imbunatatit cu pana la 89%.

9. Vindeca bronsita.
Gulanul a aratat o eficacitate de pana la 93% in studiile ce au urmarit modul in care aceasta planta trateaza bronsita.

Interzis gravidelor
Exista si efecte secundare. Astfel, in timpul tratamentului cu gulan s-ar putea sa simtiti greata si, uneori, marirea numarului de scaune zilnice. Nu este recomandat pentru cei aflati sub tratament cu Imuran (imunosupresiv), Cellcept, Ciclosporina, Neoral sau Zenapax. Aceste medicamente fac deseori parte din tratamentul recomandat in special dupa un transplant. Gulanul trebuie evitat de femeile insarcinate si de cele care alapteaza.

Sursa: Taifasuri.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img