Somerii prezinta caracteristici genetice ce arata o imbatranire celulara accelerata – este concluzia uimitoare a doua echipe de cercetatori, una britanica, de la Imperial College din Londra, si cealalta finlandeza, de la Universitatea din Oulu, relateaza passionsante.be.
Cercetatorii au studiat circa 6.000 de barbati si femei, nascuti in 1966, analizandu-le telomerii (considerati cheia opririi procesului de imbatranire), un fel de capete ADN situate la extremitatile cromozomilor. Telomerii se scurteaza de-a lungul vietii, iar lungimea lor este considerata un indicator important al imbatranirii biologice, stiind ca cei scurti sunt asociati cu riscuri de deces prematur, diabet de tip 2 sau de boli cardiace.
A fost evaluat parcursul social si personal al celor 6.000 de persoane, iar analiza a aratat ca barbatii care au fost in somaj mai mult de doi ani (dintre cei trei ani care au precedat testul) sunt de doua ori mai susceptibili sa aiba telomeri mai scurti fata de persoanele care lucreaza.
Prin urmare, somajul de lunga durata face parte din evenimentele ce pot duce la o imbatranire prematura (stresul actioneaza in profunzimea celulelor), iar acest lucru face societatea sa se gandeasca la somajul in randul tinerilor.
Agerpres