Medicamentul care poate provoca ADHD copiilor ai caror mame il folosesc in timpul sarcinii

Publicat:

Oamenii de ştiinţa de la Universitatea din Bristol au gasit o legatura intre femeile insarcinate care utilizeaza analgezice şi dezvoltarea fatului. Conform acestora, bebeluşii care au fost expuşi la consumul de paracetamol, risca sa devina, dupa naştere, hiperactivi sau pot avea probleme emoţionale, informeaza digi24.ro. 

Pana acum, paracetamolul era un medicament sigur pentru femeile insarcinate şi se considera ca acesta nu are efecte adverse asupra dezvoltarii fetusului. insa, conform unor studii recente, analgezicele, inclusiv paracetamolul, pot dauna dezvoltarii fatului. Cocluziile studiului au la baza un eşantion de 14.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 luni şi 11 ani. Folosind un chestionar, oamenii de ştiinţa au testat memoria, IQ-ul, comportamentul şi situaţia şcolara şi apoi au comparat rezultatele cu frecvenţa cu care mamele lor au luat paracetamol in perioada de sarcina dintre 18 şi 32 de saptamani. 

Experţii au descoperit o „legatura cauzala” intre consumul de paracetamol şi probleme de comportament ale copiilor, inclusiv hiperactivitate şi deficitul de atenţie (ADHD – tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate). Efectele au fost mai puternice cand copii aveau trei ani, dar s-au diminuat atunci cand aceştia au crescut şi au terminat clasa a patra. Potrivit analizei, baieţii sunt mai predispuşi la aceste afecţiuni, in comparaţie cu fetele. Acest studiu va indemna medicii sa recomande femeilor insarcinate doze mai mici de paracetamol in timpul sarcinii. Anumite studii au legat analgezicele chiar de astm, infertilitate şi autism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img