Hemoroizii apar mai ales din cauza sedentarismului si a unei alimentatii sarace in fibre. Ca si in cazul altor afectiuni, si atunci cand suferim de hemoroizi, ajungem tarziu la medic si asta pentru ca ne este rusine sa ne lasam investigati medical intr-o zona considerata tabu. Netratata, insa, bola hemoroidala nu trece de la sine, atrag atentia medicii specialisti. Iar tratament nu inseamna doar aplicarea unei creme procurate din farmacie.
Simplu spus, boala hemoroidala este o dilatatie a unor vase care exista in mod normal la nivelul anusului si al canalului anal, explica dr. Ana-Laura Manda, medic specialist in chirurgie generala. „Vasele exista, nu sunt patologice, se numesc hemoroidale, dar, in momentul in care se dilata excesiv, se transforma in boala hemoroidala. Aceasta produce simptome si disconfort local.“ Nu exista o cauza precisa, exacta si bine definita pentru care apare aceasta afectiune, ci mai multe. Printre acestea se numara constipatia, diareea, sarcina, nasterea, sedentarismul, ridicatul greutatilor, bolile inflamatorii intestinale, dar si mostenirea genetica, detaliaza dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica DigestMed. Potrivit medicului Popescu, exista doua feluri de hemoroizi: interni si externi. „Cei interni sunt acoperiti de un strat denumit mucoasa, care nu prezinta sensibilitate la atingere, durere sau temperatura, in timp ce hemoroizii externi sunt acoperiti de piele, avand un grad inalt de sensibilitate.
Cele doua tipuri de hemoroizi au manifestari si modalitati de tratament diferite, adauga medicul specialist gastroenterolog. „Hemoroizii interni se manifesta cel mai frecvent prin sangerare rectala nedureroasa, prolapsul tesutului hemoroidal anal, mancarime, usturime sau durere anala. Sangerarea rectala hemoroidala, denumita in termeni medicali si rectoragie, apare la sfarsitul defecatiei, pe hartie sau in picatura in vasul de toaleta sau pe suprafata bolului fecal.“ Medicul specialist mai spune ca este important de stiut cum apar aceste rectoragii si in ce cantitate, pentru ca aceste informatii pot face diferenta intre o sangerare hemoroidala si cea prezenta in cancerul colorectal, de exemplu, in rectocolita ulcerohemoragica sau in alte afectiuni ale colonului. „Hemoroizii externi sunt vase hemoroidale externe dilatate si inflamate. Apar spontan ca o umflatura albastruie dureroasa in exteriorul anusului, insotita de o senzatie de presiune locala si disconfort. Se pot asocia cu tromboza, adica aparitia unui cheag de sange in interiorul hemoroidului, care poate creste presiunea in vas si il poate rupe“, mai spune dr. Popescu. Severitatea bolii consta in dimensiunea dilatatiilor venoase.
Tratamentul bolii hemoroidale presupune, in primul rand, schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar, pe langa tratamentele topice, minim invazive sau chirurgicale. Primul pas este evitarea constipatiei. „Scaunele de consistenta crescuta pot conduce la sangerare si aparitia fisurii anale. O dieta cu continut crescut de fibre de origine vegetala – legume si fructe – si hidratare importanta poate inmuia scaunul. De asemenea, evitarea consumului crescut de carne poate preveni aparitia constipatiei. Exista diferite suplimente de fibre – psyllium, metilceluloza – si laxative care pot rezolva problema scaunelor de consistenta crescuta“, explica dr. Adelina Popescu. Medicul specialist gastroenterolog mai recomanda ca, in perioadele de inflamatie a hemoroizilor, sa se foloseasca baile de sezut cu apa calda de doua-trei ori pe zi, timp de 10-15 minute, avand rolul de a imbunatati fluxul sangvin si de a relaxa sfincterul anal intern. „Tratamentul topic consta in diferite creme si supozitoare care contin antiinflamator si anestezic, atenuand durerea si inflamatia.“ Atentie, insa! Aplicarea cremelor si a unguentelor fara ca pacientul sa fie consultat de specialist si in speranta ca va scapa de hemoroizi este fie inutila, fie periculoasa, pentru ca intarzie vizita la medic si agraveaza boala.
„Nu exista pana la ora actuala o substanta activa care sa faca sa dispara niste vene dilatate, asa incat cremele nu au efectul pe care pacientii si l-ar dori. Cremele atenueaza temporar simptomele, dar hemoroizii ajung la stadii din ce in ce mai avansate si necesita un tratament mai complicat“, spune dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg la Clinica OK Medical. Terapia minim invaziva se foloseste atunci cand solutiile conservatoire au dat gres si este indicata hemoroizilor interni. „Ligatura endoscopica cu benzi elastice este cea mai raspandita procedura si are succes in circa 70% din cazuri. Vasele hemoroidale interne dilatate sunt sectionate si, ulterior, legate cu un inel de cauciuc, rezultatul fiind diminuarea volumului de sange si a calibrului vasului“, detaliaza dr. Popescu. Alte proceduri sunt coagularea cu laser, infrarosu sau bipolara – caldura termica emisa de aceste surse distruge hemoroizii interni si scleroterapia – care consta in injectarea unei substante chimice in tesutul hemoroidal in scopul fibrozarii acestor hemoroizi. Potrivit dr. Popescu, tratamentul chirurgical se adreseaza hemoroizilor interni si externi recurenti si refractari la terapiile anterior mentionate.
Dr. Manda considera ca tratamentul corect al hemoroizilor se face prin extirparea dilatatiilor. „Pentru ca ele nu-si vor mai reveni niciodata la normal si vor produce in continuare simptome, chiar si daca exista doar un singur episod de boala hemoroidala. Dar la un episod, pacientul are optiunea de a incerca creme, unguente, supozitoare. Interventiile chirurgicale clasice sunt indicate in cazuri severe, iar endoscopia – ligatura cu inele de cauciuc – in cazurile mai putin severe.“ Riscul de recidiva nu este de neglijat. „Nicio metoda de tratament nu este 100% definitiva. Dar daca excizia s-a facut corect – toate cele sase pachete principale – ceea ce va ramane vor fi doar niste dilatatii venoase de calibru foarte mic, care nu vor pune probleme“, mai spune dr. Manda.
Schimbarea stilului de viata presupune mai multa miscare si un regim alimentar echilibrat. Adica mai putina carne grasa, mai putine grasimi, maioneza, branzeturi, alcool sau dulciuri, intrucat sunt asociate si cu aparitia sau agravarea bolii hemoroidale. „Fibrele alimentare sunt cele are stimuleaza peristaltica si ne fac sa avem un tranzit intestinal bun si un scaun normal. Daca nu se consuma fibrele alimentare, din legume, fructe si cereale, nu se stimuleaza peristaltica colonica, iar scaunul nu este sanatos. Daca acesta se elimina cu greutate si exista constipatie pe termen lung, aceasta situatie poate duce la aparitia unor complicatii sau avansarea hemoroizilor. Complicatiile pot fi fisura anala sau tromboza hemoroidala“, avertizeaza dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg. Lipsa unei hidratari corespunzatoare – adica minimum doi litri de apa pe zi – si consumul exagerat de alimente sarate sunt la fel de daunatoare, ducand la constipatie prelungita si la aparitia hemoroizilor. „Hidratarea este foarte importanta pentru ca apa este mediul in care se desfasoara toate procesele din organism. Daca nu consumam suficiente lichide, vom avea o urina concentrata, vom avea un scaun tare, iar defecatia va fi foarte grea si ajungem la constipatie“, mai spune medicul Dan Andronesi.
Pe termen lung, mancarurile picante si ardeii iuti pot genera aparitia hemoroizilor. in plus, orice episod de constipatie tratat cu laxative poate genera probleme anale. „Consumul excesiv si pe termen lung, de condimente iuti, precum ardeiul iute, duce la aparitia unor modificari importante la nivelul canalului anal, agraveaza si stimuleaza evolutia hemoroizilor, ajungand in stadii avansate sau inflameaza, cu aparitia de tromboflebite, tromboze si alte afectiuni. Laxativele si purgativele sunt destul de periculoase: exista substante care produc usor diaree si multi pacienti trec de la constipatie la diaree. Aceste substante produc o iritatie la nivelul mucoasei colonului care este la fel de periculoasa. Nici diareea nu este buna, pentru ca aceste scaune sunt acide sau bazice si irita anusul, cu modificari ale mucoasei anale. Pot aparea fisuri, decompensari ale hemoroizilor prezenti si astfel, apar complicatiile“, avertizeaza specialistul. R.T.