Concepții greșite despre vaccinarea antigripală. În afară de măsurile de protectie, singurul mijloc de protecție pentru cei mai fragili rămâne vaccinul antigripal. Dar aceasta nu are adeziunea populației, deoarece îndoielile se ridică asupra efectelor nedorite și, pe bună dreptate, asupra eficacității acestuia.
Concepții greșite despre vaccinarea antigripală
Adevărat și fals. Unii oameni cred că este mai bine să aveți gripa decât să faceti vaccinul, iar acest lucru pentru ca sistemul nostru imunitar să dezvolte apărarea pe termen lung. Este adevărat că majoritatea oamenilor se recuperează în câteva zile fără tratament medical. Dacă starea lor de sănătate este afectată doar temporar, aceste persoane pot, totuși, să transmită virusul altora, cu mai mult risc. Acesta este cazul femeilor însărcinate, copiilor sub 5 ani, persoanelor în vârstă sau persoanelor care suferă de anumite boli cronice. La acești indivizi, gripa poate duce la complicații care duc la moarte.
Femeile însărcinate și copiii nu trebuie vaccinați, deoarece este periculos
Fals. Dimpotrivă, vaccinul antigripal este recomandat femeilor însărcinate, indiferent de stadiul sarcinii, deoarece le oferă protecție și copilului lor la naștere. Vaccinarea este, de asemenea, recomandată copiilor mai mari de 6 luni, dacă au o boală cronică la naștere sau factori de risc pentru gripa severă (prematuritate, boli cardiace congenitale…).
Antibioticele ajută la combaterea gripei
Fals. Antibioticele nu ajută la gripă, deoarece această infecție este cauzată de un virus. Iar antibioticele protejează numai împotriva infecțiilor bacteriene. Deocamdată, nu există un tratament eficient pentru gripă.
Unele produse homeopate pot înlocui vaccinul
Fals. Niciun produs homeopat nu poate fi considerat un vaccin sau poate fi numit „vaccin homeopatic”. Utilizarea acestor medicamente homeopate în locul vaccinului antigripal este o pierdere de tip, în special pentru persoanele cu risc de complicații.
Concepții greșite despre vaccinarea antigripală. Vaccinul poate provoca sindromul Guillain Barré
Mai degrabă fals. Sindromul Guillain-Barré este o boală caracterizată prin afectarea nervilor periferici care duce la o paralizie completă a organismului. Gripa este considerată de fapt unul dintre factorii de risc posibili. Apariția acestui sindrom este precedată în două treimi din cazuri de episod infecțios acut viral sau bacterian, cu trei săptămâni până la o lună înainte de primele simptome.
În 1976, în Statele Unite, vaccinul antigripal a fost la rândul său provocat pentru prima dată. Acesta a fost un întreg vaccin antivirus fără adjuvant. De atunci, s-au efectuat mai multe studii și doar unul a arătat un risc foarte scăzut, de aproximativ un caz la un milion de vaccinati. Toate aceste date sugerează că riscul dovedit al sindromului Guillain-Barré rezultat din gripă este mult mai mare decât riscul incert de apariție a unui astfel de sindrom din cauza vaccinării.