vineri, 19 aprilie, 2024

Sorin Rosca Stanescu: De ce Romania e stat mafiot?

Distribuie:

Publicat:

A spus-o Traian Basescu. Cel care a condus Romania timp de zece ani. Si anume ca acest stat este mafiot. In ultimii doi ani, mare lucru nu s-a schimbat. Daca asa stau lucrurile, atunci vedem si care este solutia. Trebuie distrus tot ce s-a construit rau. Prin masuri administrative ori legislative. Si cine poate face asta? Evident, doar cei legitimati prin votul popular.

Nu am fost, nu sunt si nu voi fi un votant PSD. Dar nu pot sa nu recunosc evidenta. PSD si ALDE au primit, recent, suficiente voturi de la populatie pentru a forma, in Parlament, o majoritate si pentru a instala un Guvern legitim. La acest inceput de mandat, cum se intampla de obicei, forta majoritatii si forta Executivului sunt maxime. Prin urmare, nu depinde decat de aceasta majoritate sa isi impuna vointa in mod democratic si sa faca toate schimbarile necesare. Dar cum?

Sa fie cat se poate de clar, conform Constitutiei Romaniei, care la acest capitol este similara cu toate Constitutiile statelor democratice, politica penala, de pilda, este apanajul exclusiv al Guvernului. Guvernul face, asa cum crede de cuviinta, politica penala si o transpune in masuri si in acte normative care sunt aprobate in Parlament. Nici corpul procurorilor, nici corpul judecatorilor nu au alt rol decat acela de a aplica legile asa cum sunt ele initiate de Guvern si confirmate de Parlament. Procurorii si judecatorii nu trebuiesc consultati atunci cand se schimba legislatia in domeniul penal, iar daca acest lucru se intampla, este doar un act de complezenta profund gresit. Iata, in Statele Unite a fost instalat un nou presedinte. In platforma sa electorala, tiparita de altfel si intr-o carte, scrie negru pe alb ca, atunci cand au loc schimbari legislative, procurorii si judecatorii nu numai ca nu joaca niciun rol, dar nici macar nu trebuie sa fie consultati. Pentru ca ei trebuie doar sa aplice, in respectivul domeniu, politica facuta de Guvernul Statelor Unite si aprobata de Congres. In paranteza fie spus, Trump mai insista asupra unui aspect. Si anume ca judecatorii si procurorii din Statele Unite au obligatia de a-si desavarsi pregatirea profesionala, de a se perfectiona, intrucat, spune noul presedinte, practica a demonstrat ca exista mari deficiente la acest capitol.

In Romania, in mod straniu, s-a incetatenit in practica ideea gresita ca procurorii si judecatorii trebuiesc, in mod obligatoriu, consultati atunci cand se schimba legislatia. Si ideea, si mai gresita, ca ei ar putea bloca orice schimbare prin aplicarea unui fel de drept de veto. Pe care, totusi, nicio lege din aceasta tara nu il acorda judecatorilor si procurorilor.

In total aproape 60 de articole din Codul penal si din Codul de procedura penala au fost declarate, pana in prezent, neconstitutionale. Deciziile CCR trebuie sa fie transpuse, intr-un termen rezonabil, de cateva luni, in schimbari ale legislatiei. Altfel ar fi haos. Dintre aceste aproape 60 de articole din Coduri, pe care legea obliga guvernele si parlamentele sa le modifice in sensul stabilit de CCR, aproape 50 fac obiectul uneia dintre cele doua ordonante de urgenta pe care Guvernul Grindeanu intentioneaza sa le promoveze. Celelalte articole au fost infirmate de catre CCR in urma cu cateva zile si urmeaza si ele, in curand, sa intre in colimatorul Guvernului si Parlamentului.

Daca nu se intampla asa, daca nu se produc schimbarile necesare in legislatie, Romania va fi, pe buna dreptate, un prost exemplu pentru intreaga comunitate europeana si va fi, cu certitudine, aspru sanctionata. Cum de altfel este, zi de zi, sanctionata prin pierderea, uneori din aceleasi motive, a proceselor la CEDO si cum aceeasi Romanie va trebui sa plateasca, anual, cate 80 de milioane de euro penalizare pentru nerezolvarea situatiei penitenciarelor. Chestiune care este avuta in vedere de cel de-al doilea proiect de ordonanta de urgenta. Cel privind gratierea.

Deci, Guvernul si noua majoritate parlamentara se afla intre ciocan si nicovala.  PSD a promis inca din timul campaniei electorale toate aceste schimbari legislative si toata aceasta noua politica penala si a primit acordul, prin votul populatie, in acest sens. In plus, cum aratam, exista o formidabila presiune pe de o parte a legii si pe de alta parte a Uniunii Europene in acelasi sens. Cele doua proiecte au fost supuse, in mod expres, dezbaterii publice in saptamana care a trecut, dar se poate spune, pe buna dreptate, ca asupra acestor teme si politici penale dezbaterea publica, la care a participat cine vrei si cine nu vrei, are loc de circa trei ani.

Acum, este momentul actiunii. Ambele proiecte au un caracter de urgenta. Guvernul are datoria de a face ultimele ajustari, daca acest lucru considera ca se impune in urma unor concluzii rezultate din dezbaterea publica, si trebuie sa promoveze, in prima sau a doua sedinta, ordonantele. Apoi, pentru a nu mai exista niciun dubiu asupra bunelor sale intentii, ordonantele trebuiesc puse si pe ordinea de zi a sedintelor Parlamentului, pentru ca, acolo, sa fie confirmate sau infirmate.

In privinta celor doua ordonante, a politicii penale, dar si a celorlalte masuri din programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei, nu trebuie sa existe nici balbaiala, nici ezitare si nici temeri privind o asa-zisa opozitie a strazii. Guvernul si majoritate PSD-ALDE trebuie sa fie constiente de realitatea ca, dupa o infrangere rusinoasa electorala, presedintele Klaus Iohannis, care dovedeste partizanat politic, si PNL incearca sa stranga randurile si sa isi consolideze o alianta impotriva firii si impotriva valorilor democratice cu SRI si DNA. Are pur si simplu loc, pe terenul legislatiei penale, o batalie politica care se joaca in afara regulilor statului de drept.

Daca Guvernul Grindeanu si noua majoritate cedeaza la prima salva de artilerie a opozitiei, atunci intreg mandatul de patru ani incredintat de natiunea romana va fi compromis. Iar Romania va ramane si in continuare un stat mafiot. Un stat al nedreptatii. Si nicidecum un stat de drept.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img