vineri, 19 aprilie, 2024

Spaniolii au inventat cel mai mare vibrator din lume: produce energie electrica

Distribuie:

Publicat:

În ultimii ani planeta nu ne mai lasă să ne facem de cap cu resursele ei. Auzim tot mai mult de încălzirea globală, de poluare și de salvarea planetei: energia regenerabilă, potrivit alephnews.ro.

Turbinele eoliene au evoluat, de la moara de vânt, la tot felul de forme futuristice. Să începem cu cele mai banale:

Turbina tip moară de vânt

Cea mai des întâlnită la noi, pentru alimentarea cu energie a fermelor, caselor sau a zonelor agroindustriale. Intră deseori în conflict cu păsările, unde mai pui că sunt și gălăgioase.

Turbina verticală

Nu trebuie montată după direcția vântului pentru a fi eficientă, dar al cărei design o face să producă mai puțină energie cu trecerea timpului.

Turbina eoliană Saphonian

Funcționează fără lame, o invenție tunisiană. Nu prinde păsările în capcană, ci din contră miscarea seamănă cu cea de aripi. Costul de producție este mai ieftin decât al celor cu lame.

Turbina de tip vibrator

Ultima dar nu cea din urmă, o turbină care stârnește imaginația. Un start-up spaniol a inventat o turbină care este, de fapt, un vibrator. Vibrațiile induse de vânt sunt transformate în energie. Nu au neapărat nevoie de vânt, ci pur și simplu de vibrațiile aerului. De aceea pot fi amplasate chiar și în orașe sau pe marginea autostrăzilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img