vineri, 29 martie, 2024

Start la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 13 august, s-a dat startul unei noi ediții a Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui. Primăria, care are ca partener Consiliul Județean Vaslui promite trei zile pline de manifestări culturale.

Deschiderea evenimentului a avut loc în Parcul Independenței, după care a urmat o paradă pe traseul Parcul Independenței-Parcul Copou, unde au participat formații de la Palatul Copiilor, Rotaria, alături de echipa de handbal CSM Vaslui.

Palatul Copiilor Vaslui a prezentat în Copou un spectacol de muzică și dans.

Tot în Parcul Copou a fost deschis un Târg al ONG-urilor, iar la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a avut loc festivitatea de închidere a proiectului „Biblioteca de vacanță”, după o lună cu 114 ateliere organizate.

A urmat lansarea volumului „Șeptete” de Mihai Apostu, prezentat de Simion Bogdănescu și lansarea revistei „Milesciana”, Nr.11/2022, moderată de Voicu Gelu Bichineț, directorul bibliotecii județene.

La Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” a avut loc lansarea proiectului cultural „Eroii Războiului de Reîntregire pe străzile Vasluiului”, implementat de Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui, urmată de parada costumelor de epocă.

Au defilat: proprietăreasa Elena Șubin, actrița Aglae Pruteanu, generalul Ioan Rășcanu, voievodul Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Tănase, Constantin Prezan, Peneș Curcanul, Maria Voichița, Elena Cuza și Luiza Zavloschi.

Alte două activități care s-au bucurat de atenția publicului au fost expozițiilor foto-documentare „Un tandem remarcabil: Primarul Carol Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi” și „Chișinăul în culori”, autor Lică Sainiciuc, manifestări organizate cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău.

Punctul central al primei zile a fost vernisajul expoziției dedicată uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe a României: „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste”. Vasluienii nostalgici și-au retrăit copilăria și tinerețea admirând rochii, fotografii și trofee ale artistei, precum și documente care atestă istoricul familiei.

„Este un moment cultural la care participă foarte multă lume. Participă atât ca spectatori, cât și ca factori activi. Sunt asociații, fundații, care vin și expun, vin cu tot felul de idei frumoase, rodul unor activități voluntare. Vorbim și de spectacole, cu artiști locali și recunoscuți. Invităm pe toți să împărtășească alături de noi bucuria acestor zile festive”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Tot astăzi, în foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” a avut loc vernisajul expoziției „Costume populare basarabene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img