joi, 29 februarie, 2024

Stiai ca vinul fiert are proprietati miraculoase? Iata lista completa a ”miracolelor”

Distribuie:

Publicat:

Consumat cu moderatie, 1-2 pahare pe zi, vinul rosu este un excelent medicament. Iarna, vinul fiert impreuna cu mirodenii ca scortisoara, piperul si cuisoarele il transforma intr-un dusman de temut al racelilor datorita substantei numita resveratrol care are proprietati inflamatorii dar si principiilor active din mirodenii, scrie Frunza Verde. Cercetatorii europeni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care se abtin de la consumul de vin rosu. S-a dovedit ca resveratrolul are proprietati antiinflamatorii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii fizice generale din moment ce multe boli si maladii sunt atribuite inflamatiilor. Cuisoarele contin o cantitate importanta dintr-un compus activ numit eugenol, care a facut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicitatii produse de poluantii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamatiilor articulatiilor.  Una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, vinul rosu, poate fi si benefic organismului, baut in cantitati moderate. Mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, vinul fiert este una dintre bauturile preferate ale romanilor.” In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot, de fapt, sa aduca beneficii”, spune Marina Grigore, specialist in apifitoterapie.

Scortisoara macinata, sub forma de baton sau ca ulei esential, stimuleaza memoria, incetineste caderea parului si ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti ne mentine tineretea si combate stresul. Recent s-a descoperit ca scortisoara echilibreaza glicemia, stimuland insulina si joaca si un rol important in prevenirea diabetului. 

Faceti-va cruce! O mana de iesence ar putea pune in cap la bautura o armata de rusi! O studenta a consumat doi litri de vodka, iar o tanara si-a potolit setea cu patru litri de rachiu

5 proprietati terapeutice ale vinului rosu fiert
Printre avantajele consumului de vin rosu fiert cu cuisoare se regasesc furnizarea de energie, imbunatatirea digestiei, stimuleaza apetitul si faptul ca poate ajuta la restabilirea echilibrului nutritional.
Regleaza ceasul biologic. Melatonina continuta de vinul rosu ajuta la reglarea ceasului biologic, dar este si un puternic antioxidant. Asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn
Reduce riscul de cancer. Specialistii spun ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic reduce riscul cancerului de plamani cu 13%. De asemenea, 4 sau mai multe pahare de vin rosu pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de cancer de prostata cu 50%. Si cancerul mamar poate fi tinut la distanta cu ajutorul acestei bauturi. Insa moderatia este cheia: 1-2 pahare pe zi.
Mentine sanatatea vaselor de sange. Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei, care se declanseaza atunci cand vasele de sange incep sa-si piarda abilitatea de relaxare. Alcoolul si polifenolii din vin favorizeaza mentinerea sanatatii vaselor de sange, prin promovarea formarii de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important in reglarea tonusului vascular.
Scade presiunea arteriala. Exista dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului rosu asupra presiunii sangvine. Astfel, doua pahare de vin rosu sorbite in timpul mesei scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.
Sanatatea creierului. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si a dementei.

Valoare nutritiva
Vinul rosu contine urmatoarele vitamine si minerale:
Potasiu – ajuta la reglarea ritmului cardiac, ajuta in sinteza acidului proteic si nucleic, la producerea de energie si convertirea zaharului din sange in glicogen.
Fluor – este un mineral care poate preveni cariile dentare si mentine smaltul dintilor puternic.
Fosfor – ajuta la transformarea mancarii in energie, ajuta functia renala, metabolismul, multiplicarea celulara si sustine contractiile musculare ale inimii.
Colina – face parte din familia vitaminei B si ajuta la mentinerea sanatatii generale. Isi mai aduce aportul si la functionarea adecvata a memoriei.

Efecte negative asupra organismului
Persoanele care consuma vinul rosu in cantitati mai mari decat cele recomandate, pot experimenta efecte opuse. De asemenea, cei care sufera de urmatoarele afectiuni ar trebui sa evite consumul de vin rosu: cei care prezinta un nivel ridicat de trigliceride, cei care sufera de migrene, persoanele care incearca sa slabeasca si femeile gravide.

“Vinul contine de asemenea, calorii goale, care pot duce la cresterea in greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sanatatii, ce includ cresterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienta cardiaaca si dependenta”, explica Marina Grigore.
Specialistii ne sfatuiesc sa obtinem insa aceleasi beneficii pentru sanatate si din alte surse, decat din consumul de vin rosu. Flavonoidele de exemplu, se pot gasi si in fructe si legume. Strugurii si sucul de struguri au, de asemenea, aceleasi componente ca si vinul rosu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img