joi, 18 aprilie, 2024

Sunt smoothie-urile sanatoase sau te fac sa iei in greutate?

Distribuie:

Publicat:

Este bine sa consumam un smoothie la micul dejun?
Da, daca acestia contin o balanta buna de nutrienti, incluzand proteine si carbohidrati. Fata de sucuri, smoothie-urile nu indeparteaza fibra din legume, deci sunt mai satioase mai mult. Pentru a avea un astfel de mic dejun, redu continutul de zahar si incearca sa ai intre 20-30 grame de proteine la fiecare masa de genul acesta.

Sucurile de fructe au in continut mult zahar si nu contin proteine, deci incearca sa alegi laptele redus in grasimi, neindulcit sau laptele de migdale, cocos pentru baza de lichid. Poate aceste tipuri nu sunt asa bogate in proteine ca laptele de vaca, insa contin anumite grasimi ce te vor ajuta sa scapi de sentimentul de foame.

Poti adauga fructe ce nu sunt asa bogate in zahar pentru a da un gust mai dulce smoothie-ului, insa daca adaugi prea multe fructe nivelul de zahar din sange poate urca vertiginos. Incearca sa le folosesti pe cele inghetate, nu pe cele proaspete.

Totusi, nu este demonstrat ca modul acesta de a-ti schimba mesele te poate ajuta sa absorbi nutrientii mai bine. Mancarea transformata in sucuri este digerata mai repede, deci se poate intampla exact opusul.

Sunt smoothie-urile la fel de bune ca inlocuirea meselor cu un fruct?
Da si nu. Daca adaugi prea multe fructe si folosesti sucul de fructe ca baza, atunci risti sa consumi prea mult zahar si calorii. Totusi, daca iti limitezi portia de fructe din smoothie, ai parte de o masa sanatoasa, bogata in antioxidanti.

Sunt smoothie-urile verzi sanatoase?

Daca nu mananci destule legume, acestea pot fi o varianta destul de buna pentru a incorpora legumele mai bine in stilul tau de viata. Cartofii dulci, conopida si zucchini sunt variante foarte bune, iar pentru a adauga un plus nutritional ai putea pune si scortisoara pentru aroma. Exista persoane care nu doresc sa se atinga de legume si ar bea un smoothie ce le contine, dar are gust de milkshake de banane, si persoane ce ar adauga foarte multe legume datoritp faptului ca le place foarte mult aroma lor. Depinde de preferintele fiecaruia. Totusi, mentine smoothie-urile pe care le bei ca gustari la mai putin de 150 de calorii iar cele pe care le alegi pentru a inlocui o masa la maxim 350 de calorii daca incerci sa scazi in greutate. Daca vrei sa iti mentii silueta pe care o ai acum fara a pune sau a pierde kilograme, poti sa iti alegi un smoothie ce contine intre 500 si 600 de calorii.

Exista si cateva moduri prin care aceste variante delicioase te pot sabota:
Paharul tau de smoothie este prea mare
Te simti extrem de bine cand bei un smoothie mare (poate chiar si daca iti place sau nu gustul), insa mananci chiar mai mult decat ar trebui. Acest lucru te face sa adaugi calorii, carbohidranti si zahar. Incearca sa masori cantitatile sau, daca il comanzi, imparte-l in doua pentru doua mese sau alege variantele pentru copii ce de obicei au cantitatea perfecta.

Smoothie-ul tau are prea multe ingrediente
Chiar si mancarea saraca in calorii (ca fructele si legumele) te poate ingrasa. Multe smoothie-uri contin ingrediente precum iaurturi, indulcitori, frisca, pana si inghetata. Uita-te la tabelul de nutrienti in caz ca alegi sa le cumperi pentru a vedea exact daca te ajuta cu pierderea in greutate. De asemenea, alimentele ca uleiul de cocos sau avocado sau untul din seminte pot adauga calorii extra, pe care nu vrei sa le consumi.

Smoothie-ul tau contine prea multi indulcitori
Daca alegerea ta este foarte dulce, probabil ca are in compozitie mult prea mult zahar. Multe smoothie-uri din comert sunt la fel de periculoase precum sucurile, continand zahar alb, miere sau sirop. Zaharul in exces te poate face sa te simti obosita si destul de iritata dupa cateva ore de la consumarea mesei. Alege un smoothie bazat pe legume ca spanac, castravete, zucchini pentru a scapa de aceasta problema.

Nu mananci smoothie-ul cu o lingura
Incetineste. Nu manca un smoothie asa repede, alege sa o faci incet, cu o lingura, pentru a mari senzatia de satietate si a te simti satula mult mai multa vreme, fara ca zaharul sa ajunga in corpul tau mult prea repede.

Alegi sa mananci smoothie la timpul nepotrivit
Corpul tau este capabil sa consume zahar in diferite perioade ale zilei. Cu cat esti mai activa, cu atat corpul il absoarbe mai bine. Incearca sa mananci acest aliment dupa ce ai facut efort fizic sau in locul mesei de pranz, fiind un moment al zilei in care esti foarte activa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img