Avand in vedere prognozele ANMH privind inregistrarea de temperaturi extreme ridicate in perioada iulie – septembrie 2018, este necesar sa se verifice modul in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca precum si masurile ce se aplica in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca in conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000.
Ca urmare, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca vor declansa in perioada imediat urmatoare actiuni de monitorizare si control, in vederea verificarii modului in care se aplica prevederile OUG nr. 99/2000.
Actiunile vor avea ca scop si constientizarea angajatorilor in vederea aplicarii unor masuri de protectie a salariatilor pentru prevenirea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.
Inspectorii de munca vor verifica modul in care se aplica si respecta legislatia in vigoare privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi extreme in care, conform datelor furnizate de ANMH, temperaturile depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.Actiunea se va desfasura pe toata perioadaanului 2018 in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme.
Controalele tematice vor viza, verificarea masurilor luate de angajator in urmatoarele aspecte:
1. Ameliorarea conditiilor de munca prin:
– reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
– asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
2. Mentinerea starii de sanatate a angajatilor prin:
– asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
– asigurarea de dusuri;
– acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura ;
– spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator.
3. Reducerea duratei zilei de lucru, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv;
4. Esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazul temperaturilor ridicate extreme, daca se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv;
5. Intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv;
6. Asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute.
7. Asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
8. Trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca in perioada cu temperaturi extreme ridicate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei incalcarea prevederilor art. 8 din O.U.G. nr. 99 din 29 iunie 2000, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.