Torticolis sau gâtul înțepenit: Cum scapi de durere

0
59

Torticolisul, gâtul înțepenit, apare atunci când mușchii gâtului se răsucesc peste capacitatea lor normală, provocând înclinarea capului.

Acesta poate apărea în timp, fiind printre cele mai frecvente durere musculare experimentate atât de copii, cât și de adulți, iar printre cele mai întâlnite cauze se numără o postură proastă, accidentările sportive, întinderile musculare și mișcările repetitive, dar și poziția greșită în care se doarme, ca urmare a folosirii unei perne nepotrivite.

”Cauzalitatea nu este încă foarte clar cunoscută, însă se presupune că menținerea capului într-o poziție îndelungată, de scurtare musculară, când perna este, de exemplu, prea mică și dorm pe o parte cu capul înțepenit, poate conduce la apariția acestui fenomen”, a explicat kinetoterapeutul Alexandru Ilie, în emisiunea Numai de Bine de la Antena 3.

Cum scăpăm de durere

”Dacă am gâtul plecat și răsucit spre partea dreaptă, să nu încerc să îl forțez și să mă destind și să merg spre partea opusă, pentru că nu fac decât să întrețin acest status. Recomandarea este să pun palma, de exemplu, pe partea de rotație și să încerc să aplec și mai mult capul spre umărul drept, în cazul de față, mențin contracția 2-3 secunde și apoi relaxez. Practic apelez la un mecanism foarte cunoscut de reflex neuromuscular, după ce un mușchi este stimulat și este tensionat, el va avea tendința automată de relaxare”, a mai spus Alexandru Ilie.

Continuarea pe exquils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.