Orezul brun reprezinta unul dintre cele mai nutritive si populare alimente din toata lumea, motivele fiind diverse, de la bogatia in nutrienti la usurinta cu care se poate cultiva.
In primul rand, spre deosebire de orezul alb, cel brun este bob intreg, ceea ce inseamna ca acesta contine toate cele trei parti ale semintei, ceea ce inseamna ca este mai bogat in fibre si alte elemente nutritive, precum vitamine si minerale, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Are insa putine calorii, este bogat in fibre, nu are gluten si poate fi folosit la o sumedenie de mancaruri. De asemenea, nu contine colesterol si are urme foarte putine de sodiu si grasimi.
Beneficiile de sanatate au la baza faptul ca este un graunte intreg. Fibra din orezul brun ajuta la scaderea colesterolului, ajuta la digestie si previne formarea cheagurilor de sange. Indicele glicemic este scazut. Indicele se refera la cat de repede si de mult un aliment creste nivelul de glicemie dupa consum. Indicele glicemic al orezului brun este de 55, ceea ce-l face aliment cu indice scazut, pe cand cel alb are 64 – aliment cu indice mediu.
Mai mult, mineralele gasite in acesta pot fi asociate cu un risc mai scazut de aparitie a anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, atac cerebral si diabet de tipul 2. Alti nutrienti importanti sunt vitaminele B, implicate in multe functii biologice, fierul, un mineral pe care corpul il foloseste pentru transportarea oxigenului in sange; magneziul, mineral implicat in peste 300 de functii biologice si seleniul, implicat in sistemul imunitar si cu rol de reglare a glandei tiroide. Printre beneficii, exista totusi un aspect negativ. Orezul brun are capacitatea de a absorbi arsenic, dar de obicei, acesta s-ar putea gasi in cantitati prea reduse pentru a pune in real pericol sanatatea.