Din aceasta luna, toti parintii din Romania pot sa imprumute indirect statul prin intermediul unui cont de economii pentru copil.
Statul contribuie cu 600 de lei pe an, daca suma depusa este de cel putin 1.200 de lei anual. Doar ca banii vor putea fi retrasi abia dupa majoratul celui mic, asa ca pana atunci economiile parintilor vor fi la dispozitia statului. Dobanda este de 3% pe an.
“Ar trebui sa fie mai darnic statul”, spun economistii, care atrag atentia asupra inflatiei.
Cei aproape 4 milioane de copii din Romania au de acum un cont unde parintii pot depune bani de cate ori vor.
Sumele stranse vor putea fi ridicate doar dupa ce copilul implineste 18 ani, cu exceptia situatiilor in care apar probleme grave de sanatate. Abia atunci va fi virata si prima de la stat, daca parintele a pus deoparte cel putin 100 de lei pe luna.
De exemplu, daca parintele unui copil nascut acum, in ianuarie 2019, va depune in cont in fiecare an cate 1.200 de lei, va putea retrage peste 18 ani putin peste 33.000 de lei. Suma care este compusa din banii depusi de parinte, la care se aplica dobanda de 3% si prima de la stat de 600 de lei pe an.
Teoretic, pentru ca acest program va depinde in viitor de decizia politicienilor, care, intr-o conditiile unei crize economice, de exemplu, pot sa schimbe conditiile acestei metode de economisere sau chiar sa inchida contul.
Daca programul ramane, pentru cei care depun mai putin de 1200 de lei pe an, nu va mai fi adaugata si prima, ci doar dobanda de 3% pe an. Prea mica, cred economistii.
Adrian Mitroi: ”Ar fi trebuit sa fie ceva mai darnic, cred eu, statul, iar legarea la o dobanda fixa pe o perioada de genul acesta este usor cu minus catre cel care economiseste.”
Pentru acest program, Guvernul a deschis un cont la Trezoreria Statului numit “Contul individual de economii Junior Centenar”, unde se pot depune bani, folosind codul numeric personal al copilului.
Si bancile au conturi similare de economisire pentru copii, iar specialistii financiari va recomanda sa le comparati cu grija, inainte de a lua o decizie.