joi, 18 aprilie, 2024

Un studiu de amploare a dus la descoperirea a 44 de variatii genetice asociate depresiei

Distribuie:

Publicat:

O noua meta-analiza ce contine datele a 135.000 de persoane cu depresie si a 344.000 de persoane aflate in grupul de control au dus la identificarea a 44 de variante genomice ce sunt asociate cu depresia. Dintre aceste 44 de variatii genomice, 30 au fost descoperite recent, iar 14 au fost descoperite in studiile anterioare. De asemenea, in cadrul studiului au mai fost identificate 153 de gene semnificative, conform descopera.ro, care citeaza Science Daily. 

Studiul reprezinta un efort realizat de 200 de cercetatori din intreaga lume. Unul dintre liderii studiului, Patrick F. Sullivann (din cadrul Universitatii din Carolina de Nord), a declarat ca ''studiul acesta este remarcabil. Descoperirea bazelor genomice ale depresiei este extrem de dificila. Un numar urias de cercetatori din intreaga lume au colaborat pentru aceasta lucrare, iar in prezent avem o privire de ansamblu a acestei afectiuni. Daca vom continua, am putea dezvolta instrumente mult mai importante pentru tratarea si chiar preventia depresiei.''

''Am dovedit ca oricine detine variatiile genetice asociate depresiei, dar cei cu o viata mai dificla sunt mai susceptibili la aceasta boala. Multe experiente de viata contribuie la riscul depresiei, dar prin identificarea factorilor genetici putem dezvolta noi tehnici de cercetare a factorilor biologici,'' a adaugat el. Rezultatele studiului pot fi utilizate pentru imbunatatirea terapiilor. De asemenea, bazele genetice descoperite pot fi utilizate si pentru alte afectiuni psihiatrice, de exemplu schizofrenia si afectiunea bipolara. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img