Unde ajung drepturile de autor ale lui Iurie Darie dupa moartea lui Ducu

Publicat:

Unul dintre misterele neelucidate ramase dupa moartea prematura a regizorului Alexandru „Ducu” Darie este la cine vor ramane drepturile de autor ale tatalui sau, regretatul actor Iurie Darie. S-ar parea ca regizorul nu s-a tinut de promisiune si nu i le-a cedat Ancai Pandrea, partenera de viata a indragitului actor pentru 26 de ani.

Odata cu moartea fulgeratoare a regizorului Alexandru „Ducu” Darie, la 60 de ani, s-a mai pierdut inca un Darie, asa cum spunea Anca Pandrea (73 de ani), partenera actorului Iurie Darie in ultimii ani. Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, 18 septembrie, din cauza cirozei hepatice si a fost condus ieri, de la ora 13.00, pe ultimul drum.

Aleile Cimitirului Bellu din Capitala s-au umplut de apropiati, cunoscuti si de cei care i-au apreciat munca de pe scena Teatrului Bulandra, pe care il conducea de 17 ani. Oana Pellea, Emilia Popescu, Marian Ralea, Ion Caramitru, dar si zeci de oameni s-au strans la teatru, apoi si in fata bisericii, pentru a-si lua ramas bun de la unul dintre cei mai apreciati regizori romani. Asa cum a promis, Anca Pandrea nu a venit la inmormantare, ci doar la teatru, unde a depus o lumanare si a spus o rugaciune. Din pacate, la aproape sapte ani de cand Iurie Darie a trecut in nefiinta (actorul s-a stins pe 9 noiembrie 2012, la 83 de ani – n.r.), actrita nu a primit drepturile lui de autor promise de Ducu Darie ani de zile.

Fosta vedeta din telenovela „Numai iubirea” (Acasa TV) nu a vrut sa comenteze prea mult pe marginea acestui subiect. Insa aceste drepturi nu au fost revendicate la CREDIDAM, organizatia la care Iurie Darie s-a inscris in anul 2006. Astfel ca dupa moartea lui Ducu Darie, drepturile ii revin fiului acestuia, artistul plastic Serghei Darie (30 de ani). Chiar daca Ducu nu le-a revendicat oficial, drepturile de autor revin in continuare familiei.

Pentru ca nu a fost casatorita civil cu Iurie Darie, Anca Pandrea nu a mostenit nimic de pe urma marelui actor. Ea are o pensie modesta, iar banii din drepturile de autor ale lui Iura i-ar fi usurat viata. Tocmai de aceea, imediat dupa moartea tatalui sau, Ducu i-a promis Ancai Pandrea ca i le va ceda printr-un act notarial. Insa acest lucru nu s-a intamplat niciodata. „Dupa moartea lui Iura, i-am spus lui Ducu sa-i preia si sa-i incaseze drepturile de autor de la CREDIDAM. El mi-a zambit si mi-a spus ca el nu are nevoie de acei bani si ca mai mult m-ar ajuta pe mine. Insa probabil din lipsa de timp, Ducu nu a ajuns nici la CREDIDAM, nici la notar. Nu am insistat la Ducu pentru ca a fost doar o promisiune, nu o obligatie din partea lui”, ne-a spus Anca Pandrea in urma cu cateva luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img