sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Publicat:

Uneori, unghiile pot dezvalui mai multe despre sanatatea ta decat iti poti imagina. Si nu doar culorile, ci si forma si textura unghiilor. Iata cateva lucruri pe care le poti afla despre sanatatea ta doar privind modificarile texturii si formei unghiilor. In afara unor denivelari ciudate si a unor linii mici, unghiile sunt in mod normal netede. Insa textura lor poate suferi modificari in cazul unor boli ale organismului:

1. Liniile Beau
Atunci cand exista o problema in ceea ce priveste cresterea unghiilor – spre exemplu aparitia un sunt adanc, orizontal pe suprafata acestora. In acest caz te-ai putea confrunta cu o boala arteriala periferica, pemfigus (o boala de piele), psoriazis, boala Raynaud, infectie sistemica sau traumatisme.

2. Scobituri
Cand unghiile prezinta mici adancituri sunt probleme in stratificarea acestora. Astfel de aparitii pot fi observate la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu psoriazis. Aceste modificari pot fi cauzate si de alopecia areata, pemfigus, un tip de artrita numita sindromul Reiter si sarcoidoza.

3. Unghii concave sau in forma de lingura (koilonychias)
In aceasta situatie unghiile se curbeaza la margini si devin albe, fragile si concave. Printre cauzele acestor transformari pot fi anemia, hemocromatoza, hipotiroidism, malnutritie, traumatisme, expunerea constanta la solventi pe baza de petrol, boala Raynaud si lupus eritematos sistemic.

Anumite boli pot provoca ridicarea unghiilor de pe patul unghial.

1. Onicoliza
Daca unghiile se separa de patul unghial, incepand cu partea de sus, atunci ar putea indica anumite probleme de sanatate, inclusiv anemie, anumite tipuri de cancer, infectii fungice, psoriazis sau atrita psoriazica, artrita reactiva, amiloidoza, sarcoidoza, sifilis, lupus eritematos sistemic si, cel mai frecvent, traume. Afectiunea poate aparea si impreuna cu hipertiroidismul, iar in acest caz unghiile degetelor 4 si 5 pot deveni maro.

2. Onicomicoza
Unghiile se separa de patul unghial pornind de la baza si, de cele mai multe ori unghiile cad cu totul. Printre motivele care pot conduce la asta se numara infectiile fungice, boala Raynaud, prejudicii cauzate chimic, degeraturi, boala mana-picior-gura, nutritie defectuoasa, boli febrile, boli vasculare si traume.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite