joi, 28 martie, 2024

Vaccinul împotriva hepatitei B nu se va mai gasi în Romania pana în 2018

Distribuie:

Publicat:

Din motive de fabricatie, vaccinul hepatitic B nu va mai exista pe piata din Romania pana în ianuarie 2018. În aceste conditii, daca Ministerul Sanatatii nu gaseste nicio solutie, aproximativ 150.000 de nou-nascuti ar putea ramane neimunizati. Ministerul mai mare putin peste 20.000 de doze.

„Este o situatie fara iesire, nimeni nu are o solutie concreta la acest moment. si nu vorbim numai despre copii, ci si despre adultii care au reala nevoie de acest vaccin. Eu sunt pacienta cu hepatita B si am trecut printr-o situatie asemanatoare cand am nascut, în august 2014 si am trecut prin mari emotii pentru ca nu concepeam nicio clipa ca bebelusul meu sa nu fie vaccinat la mai tarziu de 12 ore de la nastere. Ca mama îti este teama, nu poti sa stai linistita, te gandesti daca poti alapta. Am avut discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii”, a declarat pentru MEDIAFAX, Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Timp de un an, aproximativ 150.000 de bebelusi ar putea sa ramana nevaccinati.

„În ultima perioada exista si un val de propaganda antivaccinare la noi în tara, ceea ce nu face bine, asta în conditiile în care incidenta bolii a scazut de cand a fost introdusa imunizarea cu acest vaccin. De exemplu, în anii ’90, aproximativ 30% de persoane infectate cu hepatita B, iar astazi, procentajul a ajuns undeva la 4% . Sunt 800.000 de persoane la noi în tara care au nevoie de acest vaccin.

Degeaba se fac campanii pro vaccinare, daca noi nu avem vaccinul efectiv. Astfel de situatii nu trebuie sa existe. Ministerul Sanatatii a garantat ca va cauta orice solutie si oriunde, doar ca bebelusii sa fie în siguranta”, a explicat Marinela Debu.

 Ministerul Sanatatii a precizat ca în prezent stocul de vaccin este de 22.300 doze.„Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnavirii copiilor de hepatita B. Stoc de 22.300 doze la nivel national. În prezent nu exista nicio disponibilitate a producatorilor de a livra alte doze din acest vaccin catre Romania. Ministerul Sanatatii a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. Precizam ca în luna decembrie a fost aprobata o schema de vaccinare alternativa pentru asigurarea protectiei copiilor nascuti din mame cu hepatita B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la varsta de 6 saptamani a copilului.”, se arata în comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img