miercuri, 21 februarie, 2024

Valoarea tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti a crescut cu 21,6% în primele 11 luni, la 17,4 miliarde lei

Distribuie:

Publicat:

Valoarea tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 21,6% în primele 11 luni, la 17,4 miliarde lei (3,5 miliarde euro), iar valoarea medie zilnică de tranzacţionare a avansat cu 20,5% la 75 milioane lei (15,2 milioane euro), anunță BVB.

Luna noiembrie a adus un recul pe Piaţa Principală a BVB, ceea ce s-a tradus prin cea mai amplă variaţie negativă lunară înregistrată în acest an, de 3,2%, la nivelul indicilor BET şi BET-TR, conform Mediafax.

Totuşi, piaţa a reuşit să păstreze un nivel de creştere semnificativ la nivelul primelor 11 luni ale anului, indicele BET, care include în prezent cele mai tranzacţionate 19 companii, având un avans de 24,4%.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon şi BVB, indicele BET-TR a înregistrat o creştere de 30,7%, indicele american S&P500 de 26%, iar cel european STOXX600 de 20%. Piaţa românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+20%) sau cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%).

„Românii care au economisit bani se luptă acum cu un inamic nevăzut. Cu o rată a inflaţiei care în acest an a accelerat constant şi a ajuns la aproape 8% la final de octombrie este foarte important ca românii să-şi diversifice economiile. O soluţie ar fi să-şi îndrepte atenţia către bursă, acţiunile reprezentând un instrument de protecţie împotriva inflaţiei. Bursa românească oferă multiple exemple de succes şi pune în lumină companiile locale. Creşteri de peste 30% au avut loc în acest an la nivelul companiilor din indicele BET-TR, care include şi dividendele. Vobim de companii româneşti solide, multe dintre ele făcând parte din viaţa de zi cu zi a românilor,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte evoluţia lichidităţii pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare, valoarea totală de tranzacţionare s-a cifrat la 1,4 miliarde lei (286 mil. Euro). Comparativ cu un nivel de 409,3 milioane lei în primele 11 luni ale anului trecut, lichiditatea pe SMT a crescut în acest an cu 242%.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor realizate în acest an pe SMT a fost de 6,7 milioane lei, ceea ce înseamnă un avans de 126% faţă de 2,96 milioane lei anul trecut.

„Incertitudinile generate de pandemie se simt şi în România, la fel cum se întâmplă în alte ţări sau pe alte burse, şi am văzut că pieţele financiare reacţionează la veştile privind situaţia sanitară. O soluţie pentru investitorii români în faţa volatilităţii este să investească diversificat, atât sectorial, cât şi la nivelul claselor de active. Suntem în grafic să avem unul dintre cei mai buni ani din istoria bursei şi chiar să depăşim recordul din 2020 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare. Indicatorii de lichiditate arată creşteri de peste 20% în acest an, semn că investitorii au accesat tot mai des instrumentele oferite de piaţa de capital,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Capitalizarea companiilor listate pe Piaţa Reglementată a BVB a crescut cu aproape 40%, la 215,7 miliarde lei, echivalentul a 43,6 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.

Valoarea de piaţă a companiilor listate pe SMT a crescut şi ea, de la 9,7 miliarde lei la final de 2020, la 16,9 miliarde lei la finalul lunii trecute, ceea ce corepunde unui plus de 74%.

Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listări accelerate, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare, procedură care va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img