Vaslui: Abandonul scolar, redus cu fonduri europene – FOTO

0
87

Prefectul Isabel BOGDAN si subprefectul Mircea GOLOGAN au participat ieri la  conferinta finala “Puterea Progresului” din cadrul proiectului “Programe educationale si de consiliere pentru prevenirea abandonului scolar in judetul Vaslui”, derulat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), in parteneriat cu autoritatile locale. Beneficiari sunt liceele “Ion Mincu” Vaslui, “Petru Rares“ Barlad si “Nicolae Iorga” Negresti. Proiectul a fost finantat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, prin Mecanismul de Finantare “Spatiul Economic European” (SEE).
 
Finantarea a fost de peste 1,6 milioane de lei, iar beneficiari directi au fost 200 de elevi cu risc de abandon. In program au fost implicati si 213 parinti, care au participat la 12 workshop-uri cu privire la planificarea carierei copiilor, planificarea timpului si a resurselor financiare, comunicarea non-violenta si modalitati mai bune de parenting. De asemenea, 60 de cadre didactice au fost formate in domeniul lucrului si comunicarii cu tinerii prin metode non-formale si informale in cadrul atelierelor.

 Elevii au beneficiat lunar de cate un pachet de hrana in valoare de 65 de euro, timp de 24 luni.
 
“Tinta noastra a fost sa reducem riscul de abandon scolar la clasele X-XII cu 5 la suta in fiecare dintre cele trei licee pilot. Se observa o imbunatatire a frecventei la cursuri, precum si a situatiei la invatatura. De asemenea, ne dorim sa crestem promovabilitatea la examenul de bacalaureat cu 25 la suta in urmatorii doi ani scolari in fiecare dintre cele trei licee”, a declarat inspectorul scolar al ISJ Vaslui, Landiana Mihnevici.

Prefectul judetului Vaslui, Isabel BOGDAN, i-a felicitat pe cei implicati in proiect si spera ca asemenea programe sa fie derulate si pe viitor, pentru imbunatatirea situatiei educationale:      “Vasluiul se numara printre judetele cu o rata scazuta a abandonului scolar. Cu toate acestea, procentul celor care parasesc de timpuriu scoala este in usoara crestere. Rata abandonului scolar a fost la finele lunii septembrie 2016 de 1,74 la suta, in crestere cu 0,32 la suta fata de 2015.Mai exact, dintr-un total de 22.763 de elevi monitorizati, au renuntat la cursuri 396, iar cei mai multi provin din mediul rural. Ma bucur ca Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui are ca preocupare primordiala diminuarea acestui fenomen, prin implementarea unor proiecte europene, precum este si cel diseminat astazi. Faptul ca 200 de elevi aflati in situatii de risc au fost mentinuti in mediul scolar e o mare realizare. Ma bucura faptul ca si parintii au fost implicati in proiect, fiindca unul din factorii care duc la abandonul scolar este legat de familie. Din cauza dificultatilor materiale, a modelului educational oferit de parinti si de frati, precum si a dezorganizarii familiei, se ajunge in postura de a se renunta prea usor la educatie. Ar trebuie ca asemenea proiecte sa fie implementate la nivel de gimnaziu, acolo unde numarul copiilor care au renuntat la continuarea studiilor este mai mare. Va felicit pentru acest proiect si sper ca Inspectoratul Scolar Judetean sa faca in continuare front comun alaturi de comunitatile locale, pentru ca tinerii sa nu mai renunte la educatie”.

      La randul sau, subprefectul Mircea GOLOGAN a apreciat faptul ca una dintre preocuparile proiectului a fost legata de cresterea procentului de promovabilitate la bacalaureat.

         Timp de cinci ani, cadrele didactice vor continua toate activitatile educationale derulate in proiect in sistem de voluntariat si vor fi monitorizate prin inspectii scolare. Vor exista doua tipuri de programe, unul de remediere pentru elevii cu rezultate slabe si altul de excelenta pentru elevii buni, in functie de aptitudini, de rezultatele la invatatura.