Oamenii de afaceri din judetul Iasi au facut un apel calduros catre patronatul vasluian sa se alieze si sa lupte impreuna in vederea deschiderii navigatiei pe Prut. Propunerea de colaborare a fost lansata, la Topul Firmelor Vaslui, de catre Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi. Oaspetele le-a spus reprezentantilor societatilor din Vaslui ca numai impreuna se vor putea face auziti la Bucuresti.
Deschiderea navigatiei pe raul Prut este mai aproape decat oricand. Joia trecuta, la Topul Firmelor, Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) Iasi, a venit cu o propunere speciala pentru oamenii de afaceri vasluieni. El a cerut CCIA Vaslui sa se angajeze impreuna intr-un parteneriat prin care sa impuna Guvernului mai multe proiecte vitale pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est. Paul Butnariu a subliniat ca una dintre tintele parteneriatului trebuie sa fie amenajarea raului Prut si deschiderea navigatiei pe acest curs de apa. “Dumneavoastra, Camera de Comert Vaslui, oamenii de afaceri locali, alaturi de Camera de Comert Iasi, trebuie sa faceti lobby la Bucuresti pe doua proiecte. Unul dintre acestea este de a se reduce cofinantarea IMM-urilor la 50% la implementare proiectele cu finantarea europeana. Un al doilea proiect, extrem de important, este amenajarea hidroenergetica si a navigatiei pe raul Prut. Acestea sunt cele doua puncte ale Camerei de Comert Iasi, si trebuie sa ne ajutam reciproc pentru indeplinirea lor”, a spus Paul Butnariu.
Ministerul Transportului, interesat de navigatia pe Prut
Reluarea navigatiei pe raul Prut a devenit si una din prioritatile investitionale ale Ministerului Transportului. Pentru a verifica daca ideea este fezabila, anul trecut, s-a infiintat un grup interministerial, format din reprezentanti ai Ministerului Transportului, Ministerului Mediului si Ministerului de Interne. Prezent la Vaslui, Septimiu Buzasu, secretar de stat in cadrul Ministerului Transportului, a spus ca acest grup ministerial va da un raspuns final in ceea ce priveste oportunitarea redeschiderii navigat iei pe raul Prut. “In urma discutiilor avute la Prefectura Vaslui, am decis formarea unui grup interministerial, care sa vada daca aceasta idee se poate concretiza. Din istoria Prutului, stim ca raul a fost circulabil, iar acest subiect trebuie discutat si cu Republica Moldova. De altfel, proiectul a fost pus pe tapet inca din anul 1990, politica Uniunii Europene fiind de sprijinire a navigatiei pe caile fluviale interioare”, spunea Septimiu Buzasu. Daca aceasta alternativa de transport se va dovedi a fi valabila, proiectul va putea fi finantat prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Proiectul de navigatie pe raul Prut prevede construirea unui port si a mai multor depozite de cereale la Falciu, marfa care ar urma sa fie transportata pe Prut pana la Dunare.
Societati de navigatie
Transformarea Prutului intr-un rau navigabil ar atrage in judetul Vaslui noi investitori. Anul trecut, un om de afaceri din Barlad si-a inregistrat o firma care are ca obiect de activitate transportul maritim si costier de marfa pe raul Prut. Demn de remarcat, este faptul ca, in 2011, respectivul operator economic a contabilizat o cifra de afaceri substantiala. Initiativa intreprinzatorului barladean vine dupa ce un alt administrator de firma din orasul Negresti a infiintat, in 2010, o societate de transport persoane pe raul Prut. Conform datelor unei analize economice realizate de Inspectoratul de Concurenta Vaslui, in 2011, au mai fost inscrise la Registrul Comertului alte doua firme de transport maritim si costier de pasageri pe raul Prut, cu sediile sociale in Vaslui si Husi. In momentul in care raul Prut va fi navigabil, datorita activitatii inovative, administratorii firmelor de transport marfa si pasageri de pe raul Prut vor detine supremat ia pe acest segment de afaceri.
Sursa: monitoruldevaslui.ro